Home

Achtergrond 5 reacties

Leasemelkprijs zit aan zijn plafond

Leasemelk maakt flinke sprongen en wordt een dubbeltje duurder. Lease noteert inmiddels €5,15. Prijzen van wel €5,60, zoals die soms op internet staan, zijn uit de lucht gegrepen. Dat is pure stemmingmakerij.

Wat wél klopt, is dat er weinig aanbod van leasemelk is. En de run op lease is groot. Normaal gesproken zou dat een forse prijsstijging betekenen, maar met €5,15 lijkt het plafond bereikt.

De reden is simpel: superheffing. Het rendement verdwijnt als boeren hun leasemelk voor een hogere prijs kopen. Op een gegeven moment wordt superheffing goedkoper. Dat moment is nu.

De vraag blijft wel, maar de prijzen zullen vanwege de superheffing niet meer stijgen. Leasemelk kan zelfs iets goedkoper worden.

Koopmelk (0 % leverbaar) noteert onveranderd op €18,00 en speelt op dit moment een bijrol. Het aantal transacties voor het komende seizoen is minimaal. Het accent ligt volledig op lease.

prognose:

lease stabiel of dalend, koopmelk gelijk

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J. de Groot

  Geachte heer Brummelaar,

  Waar kan ik leasen voor 5,15? Ik moet overal 5,50 - 5,60 geven.
  Een reactie zou uw verhaal geloofwaardig(er) maken.

  J. de Groot

 • no-profile-image

  Theo Brummelaar

  Hallo,

  Een rondje langs meerdere makelaars leert dat prijzen van €5,60 vooral vraagprijzen zijn. Echte transacties vinden voor die bedragen niet plaats. Het verhaal is: het rendement verdwijnt bij prijzen boven de €5,15/€5,20. Veel kopers willen daarom niet meer betalen,

  mvg,

  Theo Brummelaar
  redacteur Boerderij

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De Groot, gewoon rustig blijven. Als je goed oplet zie het het aanbod alleen maar toenemen. Geeft dus aan dat handel helemaal niet zo vlot loopt voor deze vraagprijzen. Poot stijf houden, want ook de echte verleasers moeten er op een gegeven moment vanaf. Tip voor volgend jaar, kopen op het moment dat het volgens jou nog te vroeg is. Misschien koop je het dan te duur, maar altijd beter dan de soms absurde prijzen die aan het eind van het jaar betaald worden.

 • no-profile-image

  domme doormelker

  Je kan natuurlijk ook lekker superheffing gaan betalen, word nog automatich van je melkgeld afgetrokken ook, makkelijk toch? Ben blij dat ik melk gekocht heb i.p.v. nu te moeten leasen.

 • no-profile-image

  Jan de Groot

  Brummelaar,

  dank voor de reactie maar dit is geen antwoord op mijn vraag. Wanneer ik rond bel hoor ik ook vraagprijzen van 5.5 tot 5.6. Wanneer ik echter 5.2 bied krijg ik geen melk. En geloof me, ik heb meerdere gebeld!
  Het verhaal dat het rendement verdwijnt boven de 5.15-5.2 en dat veel leasers niet meer willen betalen snap ik wel. het is echter goedkoper voor 5.5 te leasen dan superheffing te betalen.

  Daarom nog maar eens; bij welke makelaar(s) kan ik leasen voor 5.15 ?

  Graag een complete reactie.

  Jan de Groot

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.