Home

Achtergrond

Laser goed alternatief voor gangbaar snavelknappen

Het gebruik van een laserapparaat voor de snavelbehandeling van leghennen lijkt een goed alternatief voor de traditionele methode met een heet mesje.

Volgens Amerikaanse onderzoekers is de methode met infrarood laser beter voor het welzijn, zonder de productiviteit aan te tasten.

De onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie en Purdue University gebruikten een lasermethode die ook in de humane geneeskunde wordt gebruikt. Het snavelkappen is op deze manier minder pijnlijk en nauwkeuriger.

De onderzoekers vergeleken hennen die in de broederij met laser behandeld waren met hennen die op de conventionele manier behandeld waren. Zowel de eierproductie als de meetbare stressniveau’s verschilde niet tussen de twee groepen. Hennen die met laser behandeld waren hadden echter een beter verenpak en waren minder agressief dan de traditioneel gekapte dieren.

Dit resultaat staat in tegenstelling tot een Nederlands onderzoek uit de jaren negentig. Toen bleek dat de uitval door pikkerij hoger was bij laser-gekapte hennen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.