Home

Achtergrond 917 x bekeken

Laatste koeien van Haren

De laatste koeien van de statige Groningse plaats Haren grazen onder de winterzon.

Melkveehouder Henk van Hemmen denkt er niet over te verplaatsen. Zijn boerderij geldt als nationaal monument. De gemeente zegt de koeien te koesteren. Nu Van Hemmen, die zijn koeien nog ouderwets in de stal aanbindt, nieuw wil bouwen, is het de vraag of de daad bij het woord wordt gevoegd. Foto Jan Bouwman

Akkerbouwer Han Veenink uit het Gelderse Wilp trekt de sporen los op een perceel waar in december bieten werden geoogst. "Ik had eerder nog geen gelegenheid om het te doen, en nu met de vorst gaat het prima. Het perceel ligt er weer goed bij", alsdus de akkerbouwer, die ook jongvee opfokt. Het perceel wordt binnenkort bemest, waarna er zomertarwe wordt ingezaaid. Foto Ruben Meijerink

Joop van Selm van Schulp Vruchtensappen uit Breukelen rijdt een pallet vers gevulde flessen sap naar buiten. Op de achtergrond worden de palen in de grond geheid voor een nieuw te bouwen productieruimte. Terwijl de nieuwbouw in volle gang is, gaat de sapproductie gewoon door. In juli hopen Albert en Inge Schulp in de nieuwe ruimte sap te persen. Schulp Vruchtensappen produceert jaarlijks meer dan een miljoen flessen. Het assortiment beslaat meer dan tien vruchtensappen, waaronder dubbelsappen. Foto Herbert Wiggerman

Loonwerker en akkerbouwer Jos Fijten uit Geleen rijdt betacal (schuimaarde van de Covas-suikerfabriek) uit op een perceel van akkerbouwer Jack Vroemen. "Het heuvellandschap in Limburg maakt dat uitrijden tot afbrokkeling kan leiden. Daarom is het beter te wachten tot wat vorst opsteekt, zodat de bodemstructuur gewaarborgd blijft." Fijten kiest ervoor GPS te gebruiken. "De sproeiboom is 12 meter breed dus is het lastig banen te bepalen. Ik vind het wel efficiënt." Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.