Home

Achtergrond 1 reactie

Laagterecord uitvoer komkommers Duitsland

De export van Nederlandse komkommer naar Duitsland is de laatste tien jaar nog nooit zo laag geweest.

In 2008 werd 211.683 kilo komkommer geëxporteerd. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT). In 1998 voerde Nederland nog 247.256 kilo komkommer uit naar Duitsland. De uitvoer van komkommer nam sindsdien af, met oplevingen in 2002, 2005 en 2006. Ten opzichte van 1998 nam de uitvoer in 2008 met 14,4 procent af.

Arno Jansen van Komosa vindt de cijfers lastig te verklaren. "We hebben afgelopen jaar een moeilijk seizoen gekend, deels vanwege een slechte zomer. De Nederlandse productie van komkommer is de laatste jaren stabiel tot iets teruglopend en de Duitse consumptie is ook stabiel. Wel is Spanje vorig jaar tot 1 mei nog op de markt geweest. Het kan zijn dat we meer naar andere landen hebben uitgevoerd."

Volgens Leon van den Hombergh van handelsbedrijf Frankort & Koning is de dalende uitvoertrend op twee manieren te verklaren. "De eigen productie van komkommer in Duitsland is toegenomen, met name in het oosten, noorden en zuiden."

Een tweede oorzaak ligt volgens hem in de concurrentie. "De laatste vier jaar zijn landen als Oostenrijk, België en Frankrijk ook op de Duitse markt gekomen. Die hebben marktaandeel van Nederlandse telers afgesnoept. De onaantastbare positie die we na Spanje hadden is voorbij." Van den Hombergh verwacht niet dat de buitenlandse concurrentie de Nederlandse telers van de markt verdrijft. "Nederlandse komkommertelers staan door hun schaalgrootte financieel sterker dan de relatief kleinere telers in Frankrijk of Oostenrijk."

Het Nederlandse komkommerareaal groeide van 617 hectare in 2007 naar 621 hectare teeltoppervlak in 2008. De laatste productiecijfers dateren van 2007. Telers produceerden toen in totaal 430 miljoen kilo. Dat is 10 miljoen kilo minder dan in 2007.

Uit de cijfers blijkt verder dat de uitvoer van andere glasgroente sinds 1998 een forse groei heeft doorgemaakt. De uitvoer van tomaat en paprika nam ten opzichte van 1998 toe met respectievelijk 52 en 34 procent.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  roorda

  Dat de komkommerexport naar duitsland laag is neem ik graag aan.
  Maar de getallen, genoemd in de eerste regels van dit artikel, lijken me onwaarschijnlijk. Een gemiddelde vrachtwagen zal zo'n 20 a 25 ton komkommers laden (20.000 - 25.000 kg)

  citaat: "In 2008 werd 211.683 kilo komkommer geëxporteerd"

  slechts 10 vrachtwagenladingen naar duitsland in een JAAR tijd????

Of registreer je om te kunnen reageren.