Home

Achtergrond 3 reacties

LTO: wet ondergrondse leidingen aanpassen

LTO Nederland wil dat minister Van der Hoeven van Economische Zaken de nieuwe wet ter bescherming van ondergrondse leidingen gaat aanpassen.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat deed deze oproep in een gesprek met Radio 1. Vanaf 1 oktober 2008 zijn alle grondeigenaren, dus ook boeren en tuinders, verplicht zich te melden bij het kadaster als ze in de grond gaan roeren. In het verleden moesten ze dat alleen doen als ze dieper dan 50 centimeter de grond ingaan. Die melding was gratis. Nu moeten ze bij elke grondbewerking (ongeacht diepte) zich in ieder geval één keer melden. Kosten €24 per melding.

Maat vindt het onterecht dat boeren en tuinders worden geconfronteerd met extra administratieve lasten en kosten. Maat: "Gastvrijheid onder de grond bij boeren moet niet afgestraft worden met bureaucratie".

Op de vraag waarom LTO Nederland niet bij het maken van de wet al aan de alarmbellen trok vertelt Maat dat wel bedrijven zijn gehoord die kabels leggen, maar boeren en tuinders niet. Maat: "We zijn niet uitgenodigd. Je mag toch verwachten als er een wetswijziging komt, dat mensen die er mee te maken krijgen of extra lasten krijgen, op zijn minst gehoord worden. Dit is niet gebeurd."

De gevolgen van de wet kwamen aan het licht, twee weken geleden, naar aanleiding van een artikel in weekblad Boerderij. De Nederlandse Akkerbouwvakbond trok vorige week al aan de alarmbel en doet een dringende oproep aan de Tweede Kamer om de wet terug te draaien. De SGP-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Mooi is dat dus als ik een paal in de grond wil zetten moet ik in principe eerst een melding doen koast me €24 en dan moet ik ook nog zelf graven.
  Lekkere sukkels die zon wetje erdoor drukken wonen zelf zeker in een appartement in het westen.
  Leuk als je een tuin hebt ga je schoffelen meot je eerst melden.

 • no-profile-image

  boer

  Waarom geeft LTO gewoon niet toe dat ze hebben liggen slapen... Dat hebben we met z'n allen gedaan trouwens...
  Als Boerderij het niet openbaar had gemaakt........

 • no-profile-image

  kabelhaspelverzamelaar

  Kijk, je bent natuurlijk een domoor als je alles doet wat gevraagd wordt. Gewoon massaal geen gehoor geven aan dergelijke debiele voorwaarden. En LTO behoort voor haar leden die jaarlijks honderden euro's incasseren garant te staan voor hulp bij rechtzaken voortvloeiende uit dergelijke belachelijke maatregelen. Een beetje zoals het FNV voor haar leden opkomt, begrijpt u! Allemaal lekker weer slapen en morgen die cultivator weer de grond in. Trouwens nog wat: Flink tegengas geven bij voorgenomen projecten als gasbuizen leggen ed. dat wil misschien ook wel helpen. Voor wat hoort wat bedoelen we dan. Niet alleen dollars, maar de wet eerst maar even weer weizigen. Zo moet je dat aanpakken LTO, de harde lijn volgen.
  Nou de mazzel, tot de volgende ronde.

Of registreer je om te kunnen reageren.