Home

Achtergrond

LTO werkt aan brede verzekering tegen weerschade

LTO Nederland probeert vóór augustus aan de Europese Commissie een brede weersverzekering te presenteren, maar ziet niks in verplichte deelname.

Dat laat de organisatie weten in reactie op een onderzoek naar risicomanagement van het LEI, onderdeel van Wageningen Universiteit (WUR). Het LEI concludeerde na onderzoek dat een brede weerverzekering zeer lastig is zonder verplichte deelname. Het aantal boeren en tuinders dat zichzelf aanmeldt is volgens de onderzoekers te beperkt om aanvaardbare premies te garanderen.
Projectleider Jan Wijnen van de ZLTO denkt dat verplichte deelname politiek onhaalbaar en bovendien onwenselijk is. ”Sommige gebieden zijn nu eenmaal een stuk weersgevoeliger dan andere. Het kan niet zo zijn dat een groep voor de ander betaalt.”De overheid zal volgens het plan ondersteunend moeten optreden. Wijnen verwacht dat het LTO-voorstel in augustus af is. ”Dat moet ook, want de Europese Commissie accepteert daarna geen voorstellen meer.”
Wat in de plannen precies staat, is nog niet zeker. ”Het is door geografische verschillen niet te vergelijken met andere landen. Iedereen moet het wiel opnieuw uitvinden.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.