Home

Achtergrond 178 x bekeken 7 reacties

LTO: voer vetcorrectie nog dit melkprijsjaar in

LTO Nederland wil dat de aangekondigde verlaging van de vetcorrectie al in het lopende melkprijsjaar wordt ingevoerd.

Siem-jan Schenk van de vakgroep Melkveehouderij van LTO vindt dat melkveehouders hun productieruimte optimaal moeten kunnen benutten.

"We hebben bij het ministerie van landbouw en de Europese Commissie nagevraagd of de verlaging van de vetcorrectiefactor al dit quotumjaar kan worden doorgevoerd", zegt Schenk. "De Europese Commissie kan inderdaad een voorstel doen, al moet het Europese marktbeheerscomité daar mee akkoord gaan."

Als een dergelijk voorstel haalbaar is, moet het volgens Schenk snel gebeuren. Hij wil voorkomen dat door superheffing dit jaar weer tientallen miljoenen uit de rundveehouderij wegvloeien.

Hij ziet het niet zomaar gebeuren dat de 1,5 procent quotumverruiming die bereikt is door een vetcorrectie, voor alle Nederlandse melkveehouders gaat gelden. Nu geldt deze verruiming alleen voor zogenaamde vetoverschrijders. Eerder gaf EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel al aan juridische problemen te zien bij het omzetten van de vetcorrectie in een quotumverhoging voor alle veehouders.

Uit ramingen van de Europese Commissie blijkt dat de melkproductie in de 25 EU-lidstaten amper stijgt. In de eerste helft van dit quotumjaar nam deze met 0,2 procent toe. De melkproductie blijft volgens LTO dit jaar 5 miljard kilo onder de toegestane hoeveelheid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Hoezo pietet dat doe je toch zelf over je qoutum heen melken Waarom moet daar dan een ander voor opdraaien Als je niet over je qoutum melkt is er niets aan de hand dus een groot lulverhaal van die schenk Laat hij maar meer aan de melkprijs doen Oh ja ook een kreet van schenk het moet uit de mark komen maar dat gebeurt niet

 • no-profile-image

  Veehouder

  Siemjan melkt zelf niet. Daar heeft hij een goedkoop knechtje, zijn zoon, voor. Een slechte melkprijs bestaat niet voor hem. Zijn vrouw gooit anders het geld toch met bakken tegelijk over de balk. Zijn hersenen gebruiken? Verschrompeld.

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  Zo te lezen gaat Siemjan over z'n quotum melken...........

 • no-profile-image

  niet LTO er

  wat een gelul van deze voorzitter , hij wil enkel stemming maken zodat jullie nu nog harder leveren aan kleine prijzen en op 31 maart 2009 vertelt hij dat het aan europa lag dat jullie moeten afdokken hij weet heel goed dat dit verhaal niet opgaat

 • no-profile-image

  propaganda

  Stemmingmakerij. Ook Schenk weet dat in een lopend supperheffingsjaar nog nooit een wijziging is ingevoerd. Altijd vooraf.

 • no-profile-image

  pietet

  Goede actie van LTO. Het zal geen effect hebben op de melkproductie en de boeren houden de onzinnige superheffingskosten in hun zak, zodat zij deze zomer niet/minder gekort worden in de melkopbrengsten en de rekeningen kunnen blijven betalen.
  Hopelijk lukt het !!

 • no-profile-image

  ekoboer

  met een europese verevening besparen we veel meer. die 5 miljard melken de groeiers er niet direct bij in europa.
  maar we zijn dan wel de kosten van kopen of leasen kwijt, daar hebben we meer aan dan 2,5 % verruiming.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.