Home

Achtergrond 409 x bekeken

LTO stak kop in zand

LTO heeft bewust de negatieve gevolgen van de nieuwe Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (Wion) binnenskamers gehouden.

LTO heeft bewust de negatieve gevolgen van de nieuwe Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (Wion) binnenskamers gehouden. Deze wet verplicht boeren zich te melden bij het kadaster als ze grond gaan bewerken. Dit levert extra administratie én kosten op voor de grondbewerker.

LTO buitenspel gehouden

De standsorganisatie kreeg pas bij de behandeling van deze zogenoemde ‘Grondroerdersregeling’ in de Eerste Kamer in de gaten wat voor grote impact het had voor grondeigenaren. De standsorganisatie heeft er doelbewust voor gekozen om er niets over naar buiten te brengen. Ook in hun ledenblad is geen melding gemaakt, omdat ze niet betrokken waren bij de totstandkoming van de nieuwe wet ter bescherming van ondergrondse kabels en leidingen. ,,Wij hebben deze wet niet bedacht, dus zijn we ook niet de boodschapper”, vertelt betrokken beleidsadviseur Hans Ghijsels van LTO.

Opschorten

LTO heeft gisteren een brief gestuurd naar de betrokken minister Van der Hoeven van Economische Zaken. LTO-voorzitter Albert Jan Maat verzoekt de minister handhaving van de regeling op te schorten en overleg aan te gaan over een werkbare regeling voor boeren.
Aanleiding is de onrust in de sector na berichtgeving in weekblad Boerderij.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.