Home

Achtergrond 271 x bekeken

LEI: kostprijs kuikenvlees stijgt

Het landbouweconomisch instituut LEI verwacht dat de productiekosten voor kuikenvlees in de komende jaren zullen stijgen onder invloed van regelgeving op het terrein van dierenwelzijn, milieu en voedselveiligheid.

Dit blijkt uit een vergelijkend kostprijsonderzoek dat het landbouweconomisch instituut LEI heeft uitgevoerd in opdracht van het Productschap Pluimvee en Eieren.

Voor Nederland verwacht het LEI een kostrpijsstijging van 1,7 cent (2,2 procent) per kilo in 2012. In Duitsland verwacht het LEI een kostprijsstijging met 1,3 cent en in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk een vrijwel gelijkblijvende kostprijs. Polen zal zijn kostprijs zien stijgen met 2,1 cent vooral als gevolg van de extra kosten voor de bestrijding van salmonella.

Binnen Europa waren de productiekosten van kuikenvlees in 2007 het laagst in Polen en Nederland. In Duitsland en Frankrijk is de kostprijs enkele procenten hoger en in het Verenigd Koninkrijk beduidend hoger dan in Nederland.

Het LEI heeft ook gekeken naar de kostprijs in de Verenigde Staten en Brazilië, de belangrijkste exporteurs op de wereldmarkt. In deze landen was de kostprijs in 2007 ruim dertig procent lager dan in Nederland. Dat is vooral het gevolg van de beschikbaarheid van goedkoper voer en minder strenge regelgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.