Home

Achtergrond 1 reactie

Kunst werkt positief bij acceptatie gebiedsontwikkeling

Het gebruik van kunst bij gebiedsontwikkelingen werkt positief bij de acceptatie van betrokkenen.

Dat blijkt uit onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI. Een kunstenaar kan volgens de onderzoekers de emoties van betrokkenen goed weergeven en een plek geven. Daardoor wordt het voor betrokkenen makkelijker om bijvoorbeeld te accepteren dat landbouwgrond omgezet wordt in natuur.

De onderzoekers noemen het project De Groene Jonker als voorbeeld. Dat project is gehouden bij het landinrichtingsproject De Venen. Ook daar werd landbouwgrond omgezet in natuur. Kunstenaar Jack van Mildert kreeg de opdracht om vanuit een ander perspectief naar het project te kijken, en zo draagvlak en vertrouwen te creëren. Vanuit het idee dat het landschap ook voor volgende generaties is, gaf hij kinderen de opdracht het veranderingsproces te verslaan en de verhalen in het gebied vast te leggen. De inzet van de kunstenaar heeft volgens de betrokkenen bij het gebiedsproces een positief effect gehad op de soepele voortgang van het proces.

De resultaten van het onderzoek zijn dusdanig positief dat de Dienst Landelijk Gebied (DLG) aan heeft gegeven er beleid op te willen gaan voeren. De ontwikkeling daarvan is nog in de beginfase.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vrijgezel

    Kunst helpt niet. Kijk maar naar de kunsttrein tussen Voorthuizen en Barneveld. Een hoop schroot, dat alleen maar om van het oudijzer af te zijn, en ook nog het uitzicht verpest

Of registreer je om te kunnen reageren.