Home

Achtergrond

'Kredietcrisis leidt tot meer regels en controle'

De kredietcrisis zal leiden tot meer regels en meer controle.

Naarmate de onzekerheid over welvaart en welzijn toeneemt, groeit de behoefte aan risicobeheersing. Er zal voorlopig nog geen einde komen aan het zogenoemde risicodenken bij de overheid.

Dat zegt hoogleraar criminologie Henk van de Bunt deze week in het Erasmus Magazine, het opinieblad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Volgens Van de Bunt lijdt de overheid aan "gedetailleerde regelzucht, voortkomend uit de wens allerlei risico's in te perken.

Hij stelt dat er geen bereidheid meer is te accepteren dat onheil ook gewoon kan berusten op toeval of pech. "Maar de vraag is of het wel zo verstandig is om je toevlucht te zoeken in meer regels. Regels kunnen de maatschappelijke werkelijkheid namelijk niet beïnvloeden'', aldus de professor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.