Home

Achtergrond 218 x bekeken 6 reacties

Kostprijs big en vlees dalen

De berekende kostprijs van een big bedraagt volgens het nieuwe landelijke biggenprijzenschema €52,68.

Het nieuwe biggenprijzenschema werd vandaag gepubliceerd door de Animal Sciences Group. De berekende kostprijs voor een kilo varkensvlees ligt op €1,67.

In juli berekende de ASG de kostprijs van een big nog op €55,15 en die van een kilo varkensvlees op €1,79. De lagere kostprijs voor een big en voor een kilo varkensvlees is rechtstreeks terug te voeren op de dalende voerprijzen.

In het nieuwe biggenprijzenschema zijn de kostprijzen berekend op basis van de actuele voerprijzen en de technische en economische resultaten van het jaar 2007.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  Verhaal zou anders mogen beginen. Slachtereijen betalen nog steeds onder kostprijs 1,67 -1,30= 0,37x 92 kg=34,04 euros per varken poeh dat klinkt toch veel meer naar de waarhied

 • no-profile-image

  Mark Bankers

  Samenwerking wordt noodzakelijk in de toekomst. Kijk eens goed om je heen, slachterijen fuseren, inkopers van supermarkten werken samen om nog lager in te kunnen kopen en ook de voerfirma's kopen gezamenlijk hun grondstoffen in. Om een vuist te kunnen maken moet de primaire producent zich verenigen en zorgen voor toegevoegde waarde. Alleen dan kunnen we het tij keren. Er valt nog veel in- en verkoopvoordelen te halen. Dit is echter niet de enige reden om samen te werken. Ook kun je door samenwerking je technische resultaten verbeter zodat het mes aan twee kanten snijdt! Als je echt aan de slag wil om door samenwerking je resultaat te verbeteren dan moet je eens op onze website (www.familyfarmers.nl) kijken.

 • no-profile-image

  jos

  Veel succes John, ook al is 95% onder contract dan nog wordt de markt bepaald door de vrije jongens (als na een contractperiode er een nieuwe moet komen wordt het weer "geijkt" aan de vrije markt) en bovendien zijn de slachterijen geen sociale dienst en zullen het minimale betalen! (lees: voor hun doen het maximale) Kijk maar naar de aardappelsector.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  waarom brengen we niet alle overtollige varkens naar 't beloofde varkensland daar mogen ze tot hun dood blijven en komen ze niet op de markt. En dit net zolang tot de opbrengstprijs de kostprijs nadert :-)

  De sector moet duidelijke afspraken(contracten) met de afnemers maken en daarvoor produceren. Laat dat resterende deel vrije markt maar aan de cowboys onder de varkenshouders over. Dan heeft iedereen een goede prijs en een bestaansrecht.

 • no-profile-image

  jos

  John, werken met contracten met een eerlijke prijs en anders geen vlees. Moet ik uit deze oproep/kreet opmaken dat de optie -geen vlees- betekend dan stop ik? @ Mark op de site van familyfarmers lees ik ook de termen marktconform. Wat moet ik daar onder verstaan? Zover ik weet zit de kracht van jullie in het bundelen van (en dus uniformeren) van de te gebruiken uitgangs materiaal/grondstoffen. Aan beide: versta me niet verkeerd ook ik wil dat minimaal mijn kostprijs (incl. arbeidsvergoeding) betaald wordt en vind dat we te vaak de speelbal zijn van de grote jongens verder in de kolom (lees: vion en ahold). Daarom pleit ik juist voor meer cocurentie. Één ding wil ik er nog aan toevoegen ik ben 18 jaar geleden niet voor me zelf begonnen om nu al te stoppen (zou financieel/fiscaal zeer onverstandig zijn!) of in "loondienst" te gaan werken voor een cooperatie. Ik vind dan ook dat als ondernemer ik nog genoeg uitdagingen heb om o.a. de kostprijs te beheersen.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  en die 5 procent vrij kan in een keer een contract van 10% van de markt invullen? Zolang je samen werkt en een grote partij vlees aanbied of anders gaan de inkooporganisaties wel anders piepen. 51 % procent van de markt onder contract is voldoende voor een eerlijke prijs! De overige 49 procent wil toch niet samenwerken.... Of anders verkoop de je helft van je varkens onder contract en de andere helft vrij. Dan kan je van beide walletjes plukken en heb je toch redelijk stabiel bedrijf. Als je al ziet dat 2% overschot op de markt de prijs 20% kan laten zakken dan zit er toch iets goed mis? Het maken van een varken duurt gewoon 10 maanden. Dat is te lang om snel in te grijpen in de markt. Daarom werken met contracten met een eerlijke prijs en anders geen vlees!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.