Home

Achtergrond 8 reacties

Koenders: zware klap landbouw in Gaza

De landbouwsector in Gaza heeft tijdens de drie weken durende Israëlische militaire operatie een zware klap gehad.

De schade die duizend boeren in Gaza hebben geleden, is naar schatting 7 miljoen euro. Dat heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) tegen zijn EU-collega's gezegd op de Informele Ontwikkelingsraad in Praag. De duizend boeren nemen deel aan een door Nederland gefinancierd ontwikkelingsprogramma.

Volgens Koenders is landbouwgrond vervuild en kan die niet meer worden bewerkt omdat er munitie ligt die niet ontploft is. Kassen, irrigatiesystemen en opslagplaatsen zijn deels vernield en er is veel schade aan gewassen. Ook zijn gebouwen van lokale ontwikkelingsorganisaties zwaar beschadigd. Computers, printers en faxen zijn onklaar gemaakt tijdens de oorlog. Koenders zal hierover contact opnemen met de Israëlische autoriteiten.

Volgens de Palestijnse landbouworganisatie PARC is bijna twee derde van de bloemenoogst verloren gegaan. Bovendien zijn de grenzen nog steeds dicht zodat de producten die wel geoogst zijn, Gaza niet uit kunnen. Meer dan twee miljoen anjers, die op de veiling in Aalsmeer zouden worden verhandeld, kunnen nu niet verkocht worden. Hetzelfde geldt voor de helft van de aarbeien- en tomatenoogst.

Nederland is er ondanks de diplomatieke inspanningen nog niet in geslaagd Israël te bewegen de grenzen open te stellen. Ook in Praag is gepleit voor het openstellen van de grenzen voor alle goederen. ,"De im- en export moet weer op gang komen om de Gazaanse bevolking weer een perspectief te bieden'', aldus Koenders.

De EU-ministers constateerden ook dat de humanitaire hulpverlening aan Gaza veel te moeizaam op gang komt. Israël laat te weinig vrachtwagens toe en niet alle hulpgoederen, zoals medische apparatuur, cement en andere bouwmaterialen kunnen worden ingevoerd. De procedures voor toelating van internationale hulpverleners nemen teveel tijd in beslag. De ministers doen een krachtig beroep op Israël om mee te werken aan de humanitaire hulpoperatie aan Gaza.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Een extreme regering die binnen de kortste keren haar tegenstanders uit de weg ruimt. Er bestaan geen keuzes meer in Gaza, laat staan voor een boer.

 • no-profile-image

  gerritsen

  Die Koenders heeft nergens de ballen verstand van.
  Als er onontplofte menutie of wat ook was, zou hij er als angsthaas, heus niet geweest zijn.
  Hij zal zich wel op een dure plek hebben laten informeren.
  Propaganda, daar zijn die palestijnen goed in, kijk maar op al jazera.
  Maar meneer zoekt natuurlijk weer een smoes, om net als jantje pronk, weer een graai in de staatskas te doen.
  Toen hij in de tweede kamer zat was het al een bedweter, maar nu is het hek helemaal van de dam.
  Nog iets, bloemen hebben we hier genoeg.
  Laten die jongens maar eens voedsel gaan verbouwen, hoeven ze niet altijd te bedelen.

 • no-profile-image

  johan

  daar had duitsland einde 1945 ook zoveel last van.
  Tja dat krijg je er van als je voor een extreem (hamas) kabinet kiest

 • no-profile-image

  down under

  Het staat mij ook nog steeds op mijn netvlies alleen denk ik dan nog verder en vraag me af waarom haten die mensen ons tot op hun bot? Wat hebben we verkeerd gedaan? Dus Jan niet overlaten aan die oliesjeiks maar de dialoog aan gaan!

 • no-profile-image

  Jan

  Het staat me nog op het netvlies gebrand dat na de terreuraanslagen van 9-11 de palestijnen de straat op gingen om te dansen en feest te vieren. Deze mensen haten tot op hun bot de westerse samenleving, volgens mij moeten we ze niet steunen. Laat dat maar over aan de oliesjeiks in Arabië.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ik kom niet op voor mensen die terrorisme verheerlijken, maar bij de Palestijnen zijn ook normale boeren/burgers die met hard werken hun geld proberen te verdienen. Ik word alleen misselijk van mensen die in hun vuistje zitten te lachen als van deze hardwerkende mensen de planten weg staan te rotten. Heel hard eigen schuld dikke bult roepen, en zelf veilig in Nederland zitten.

 • no-profile-image

  piet

  laat ze maar gaan werken in plaats van vechten en klagen

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Hoepel op Gerritsen. Het gaat hier om fatsoenlijke burgers/boeren die door toedoen van de Israëlische overheid én de Hamas hun inkomen en bedrijf verloren zien gaan. En als het opeens om boeren in (een paar kilometer verderop) Sderot gaat, is het zeker wel zielig?! Hypocrise ten top, 99% van de inwoners van Israël eo is alleen slachtoffer.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.