Home

Achtergrond 590 x bekeken 9 reacties

Koe kalft roodbont en zwartbont stiertje op één dag

Een koe in het Gelderse Lunteren heeft op één dag een roodbont en een zwartbont kalfje op de wereld gezet. Dat meldt de website EdeStad.

De koe Stevenia 4 kalfde woensdagochtend rond tien uur een gezond roodbont stierkalf van ruim 40 kilo. Groot was de verbazing bij de melkveehouder Jan Visser en zijn familie toen hetzelfde dier ’s avonds rond zeven uur opnieuw een kalfje ter wereld bracht, ditmaal een zwartbont stierkalf van ongeveer hetzelfde gewicht.

De Coöperatie Rundvee Verbetering CRV schrijft het fenomeen volgens EdeStad toe aan de Telstar-factor. Het roodbonte stier kan later nog zwart kleuren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Telstarfactor is vernoemd naar de stier Telstar. Waarbij een aantal kalveren roodbont werden geboren en later verkleurde naar zwartbont. In Nederland is dit verschijnsel vaker voor gekomen bij dieren waarbij Telstar in het voorgeslacht voorkomt.

 • no-profile-image

  bezorgde boer

  In de jaren '70 en '80 hebben wij diverse malen dit zelfde fenomeen meegemaakt in een dikbil-blaarkoplijn. Ook waren er enkele dieren welke zwart opkleurde met een rode/bruine 'aalstreep' over hun rug en/of gestroomd (brindle) verkleurde.

 • no-profile-image

  dj broekema

  2 jaar geleden had ik ook een roodbont stierkalf smorgens om 8 uur. een zwaar kalf dus niet gevoeld of er nog 1 in zat. nageboorte was er netjes afgekomen. dus alles in orde denk je. volgende dag kom ik om smorgens om 5 uur in de stal. Zit er een vruchtblaas. ik mn ogen nog een keer uitwrijven. maar nee hoor het was echt zo! dus ik het kalf erafhalen met de veronderstelling dat hij toch al dood was.
  maar nee, er kwam nog een levende zwartbonte koekalf uit. kerngezond. Dus er zijn meer in Nederland met dit soort belevenissen.
  paar maand geleden had ik nog een zwartbont kalf met een rode vlek boven op de rug.
  zo beleef je nog eens wat

 • no-profile-image

  erika

  Ook wij hebben pas nog zo'n bijzondere geboorte meegemaakt.
  Onze vaars moest kalveren zondags rond 17.oou. Achterwaards en toen het kalf geboren was zat ergeen leven in, de volgende avond tijdens de laatste ronde zo rond tien uur half elf keken we nohg even naar de vaars hoe ze t er mee had, wat we zagen was een stierkalf dat net geboren was, dus er zat tussen deze twee kalveren 27 uur geboorte verschil!
  zo zie je maar alles kan!

 • no-profile-image

  Wimkx8 Zandbergen

  Dat er zoveel tijd tussen de eerste en tweede kalf zit is wel enorm. Op de foto in de Barneveldse krant lijkt het wel goed te gaan met de kalveren. Succes ermee Jan.

 • no-profile-image

  Boerin

  Vannacht heeft een vaarskalf van ons gekalfd: 2 vaarskalveren een roodbonte en een zwartbonte.

  Dus het komt meer voor.

 • no-profile-image

  Peters

  Voor 2 jaar terug, ook hier een zwart en een rood kalf. Moeder een 87,5% HF met 12,5% MRIJ en vader Fleckviehstier BFG HIPPO. Het waren 2 vaarskalfjes. We hebben ze aangehouden en ze zijn rood en zwart gebleven. Twee pracht vaarzen!!

 • no-profile-image

  ja

  telstar factor?

  Het kan toch ook gewoon paring tussen roodbonte en rf stier zijn of andersom??

  groeten!

 • no-profile-image

  nico

  ik heb 9 januari 2009 van een koe een rode stier en een zwart koekalf gevangen

  de koe is zwartbond en de stier roodbond
  dit is deze winter al de tweede keer dat ik dit mee maak
  in november nog van een vaar

  is dus niet heel bijzonder

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.