Home

Achtergrond 234 x bekeken 8 reacties

Kleinere onderlinge verschillen melkprijs

De voorschotmelkprijzen zijn begin dit jaar niet alleen forse lager dan een jaar geleden, ook de onderlinge verschillen zijn fors kleiner.

Dit blijkt bij de publicatie van de voorschotprijs voor de maand januari van zuivelcoöperatie DOC. DOC Kaas verlaagt de prijs in januari met 1 cent per kilo. Daarmee komt het bedrijf uit op een prijs van € 23,80 per honderd kilo, exclusief btw. Per kilo vet betaalt de coöperatie € 2,20 per kilo uit, per kilo eiwit betaalt het € 4,93.

De leden van FrieslandCampina ontvangen over de maand januari gemiddeld € 27,96 per 100 kilo exclusief btw. Dat is een bedrag van € 4,12 meer dan de leden van DOC ontvangen. Op jaarbasis is dat nog altijd goed voor een behoorlijk verschil in inkomsten, maar de verschillen lijken kleiner dan eind vorig jaar. Daarvan moet overigens nog worden vastgesteld of deze echt zo groot waren.

FrieslandCampina heeft inmiddels zelf aangegeven dat december-melkprijs van de nieuwe coöperatie eigenlijk niet ruim 35 euro, maar goed € 29,50 had moeten zijn. De nieuwe garantieprijs van FrieslandCampina geeft overigens regelmatig aanleiding tot verwarring. Het bedrijf ’verstopt’ de maandelijkse variabele kosten bij in de eiwitprijs. Die moet eigenlijk zo’n 92 cent per kilo hoger zijn dan gepubliceerd voor een ’schone’ eiwitprijs. Daarna volgen inhoudingen, zodat een gemiddelde melkveehouder met 550.000 kilo melkquotum over januari een bedrag van € 28,04 per honderd kilo ontvangt. Minus PZ-heffing is dat € 27,96. Bij DOC is de berekening minder ingewikkeld.

DOC-directeur Jannes Oosterveld spreekt in een bericht aan de leden zijn hoop uit dat de zuivelmarkt inmiddels het dieptepunt heeft bereikt. De prijstendens voor de basis-zuivelproducten lijkt dat te bevestigen. Oosterveld spreekt ook de hoop uit dat Europees ingrijpen op de zuivelmarkt zal zorgen voor verbetering van de marktsituatie. De Commissie besloot donderdagmiddag allerlei zuivelproducten met restitutie buiten de Europese Unie op de markt te brengen. Ook is besloten tot interventie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Eerst via NZO in Europa gaan vragen voor extra quotum wat gegarandeert een lagere prijs oplevert en vervolgens gaan hopen dat Europees ingrijpen de situatie op de markt helpt verbeteren. Die man is inconsistent. Of wil hij ook zo graag tegen een zeer lage prijs de wereld rond.

 • no-profile-image

  Boesje

  Merkloze kaas (bulk) zal bij een overproduktie aan melk een zorgenkindje blijven. En bij een tekort hebben we nauwelijks iets meer om te compenseren. Kijk maar naar 2007. Dus m.i. krijgen de leden van DOC het nog zwaar voor hun kiezen als ze zelfstandig willen blijven.

 • no-profile-image

  keep it

  Waarom moet Campina nou weer zo moeilijk doen. Schamen ze zich voor de té lage melkprijs en gaan ze met trucjes dit proberen te verdoezeen? Wees groot en zeg gewoon hoeveel er word betaald onderaan de streep, kortom het totaalbedrag op uw rekening gestort gedeeld door liters melk..!!

 • no-profile-image

  Terecht

  Beste Klaas vd Horst. Het verschil in melkprijs is inderdaad kleiner geworden. In dec. ontvingen wij 30% minder, nu in Januari nog maar 15%!! Ook met Leerdammer en Cono is het verschil nog steeds angstaanjagend groot. Ook ik vertrek vroeg of laat als er geen toegevoegde waarde op de plank komt.

 • no-profile-image

  wim

  het gemiddelde quotum is ongeveer 50000 liter per maand keer 4 cent is 2000 euro aan lagere melk prijs over de maand januari nou Oosterveld u wordt al weer bedankt met u goede kaas ?????
  Of is de kaas zijn kwaliteit niet goed genoeg om te verkopen want in de winkel is de kaas nog wel aan de prijs ???

 • no-profile-image

  Gerrit

  Bedenk wel dat DOC vorig jaar GEMIDDELD 2 cent meer betaalde als Campina

 • no-profile-image

  j.kip

  doc is gewoon te afhankelijk van een paar groote afnemers ,als bij doc was en de mogelijk had .
  had ik maar een doel ZO SNEL MOGELIJK WEG

 • no-profile-image

  frank

  Het is en blijft droevig. Prijzen in de winkels blijven hoog, terwijl de landbouwprijzen dusdanig zijn, dat vele in de problemen komen. Kostprijsbeheersing is dan het populaire woord. Tuurlijk, velen leven/ondernemen op (te) grote voet, want wat zal de buurt wel niet zeggen als we niet meedoen met de expansiegekte van vorig jaar.
  Vorig jaar werden er nog acties gevoerd voor 40 cent bij een melkprijs van 35 cent.
  Nu is het dik onder de 30. Mis ik iets???

  Als de retail ook eens onder druk wordt gezet en er van hogerhand eens wordt gekeken naar cartélvorming, hoeft de consument minder te betalen en krijgt de landbouw een fatsoenlijke prijs.

  Tot die tijd, iedereen sterkte en succes met ondernemen. Laat je niet gek maken door adviseurs of andere instanties. Ook die gasten moeten gewoon omzet draaien.............

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.