Home

Achtergrond

Kleine min in contracten voor industriegroente

De contractprijs voor industriegroente zakt iets bij verwerker Oerlemans Foods en blijft bij concurrent Bonduelle gelijk.

De contractprijs voor de industriegroente van Bonduelle blijft gemiddeld genomen gelijk, zegt Edo Stouten, directeur van Bonduelle Benelux.

Voor mais wordt iets minder betaald, voor erwten iets meer. "Vorig jaar hebben we een ramp meegemaakt met onze contractboeren", zegt Stouten over de prijsstijging van afgelopen seizoen. "We hebben een dubbele prijs uitbetaald door het duurdere graan en vanwege het gebruik van graan voor biobrandstoffen."

Als ze niet het dubbele zouden betalen, gingen boeren niet voor ons zaaien, stelt Stouten. "Telers zagen hun kans schoon om ons voor het blok te zetten. Daarin is tot op heden weinig veranderd. De druk is nog niet van de ketel en we willen onze arealen graag gelijk houden."

Oerlemans Foods maakt bekend dat het bedrijf de prijs iets naar beneden heeft bijgesteld. "We zitten op een structureel hoog niveau dat nu een minnetje laat zien", zegt directeur productie Lou Heijnen.

Heijnen legt uit dat de prijs voor conserven moest stijgen toen de graanprijzen dat hadden gedaan. "Nu er voor graan weer fors minder wordt betaald, zakt de prijs voor industriegroente ook", zegt hij.

Heijnen vindt die prijsdaling logisch. "Telers begrijpen dat", meldt hij na twee telersbijeenkomsten. "We komen elk jaar heel netjes uit de onderhandelingen met telers. Iedereen kan telen wat hij wil. Een daling van het areaal verwacht ik na de hele goede resultaten van vorig jaar zeker niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.