Home

Achtergrond 281 x bekeken 1 reactie

Kenniscentrum moet welzijn paarden bevorderen

De paardenhouderij heeft de ambitie om Nederland internationaal toonaangevend te laten zijn bij het welzijn van dieren.

Een nieuw op te richten Nationaal Hippisch Kenniscentrum moet de paardenhouders daarbij ondersteunen.

Minister Gerda Verburg (LNV) staat positief tegenover deze aanbeveling in het rapport Welzijn in de sector Paardenhouderij, bleek dinsdag toen ze het stuk in ontvangst nam. De CDA-bewindsvrouw had zelf aan de sector gevraagd om te komen met een plan van aanpak om het welzijn rond huisvesting, voeding, training en transport te verbeteren.

De Dierenbescherming is juist teleurgesteld in het rapport van de Sectorraad Paarden. Directeur Frank Dales vindt de reactie van Verburg veel zeggen over het ambitieniveau op dit gebied.

In tegenstelling tot de sectorraad is de Dierenbescherming tegen paardenmarkten. De sectorraad vindt dat paardenmarkten inspecteurs goede mogelijkheden bieden de handel te controleren, waaronder de omstandigheden van het afvoeren van de dieren voor transport. Volgens Dales moeten alle paardenmarkten worden verboden. "Ze bestaan voor 95 procent ter opleuking van dorpsfeesten. Handelstechnisch zijn ze van geen belang.''

De sectorraad neemt stelling tegen het couperen van paardenstaarten. Dat is een heet hangijzer, omdat een klein deel van de paardenhouders hecht aan deze traditie. Verburg liet de Tweede Kamer eerder weten ertegen te zijn, maar zij mist juridische mogelijkheden te voorkomen dat dit toch gebeurt in landen als België en Frankrijk. Wat de sectorraad betreft mag ook prikkeldraad rond de paardenwei worden verboden. Bovendien wordt gepleit voor eisen aan het vakmanschap van hoefsmeden. In de sectorraad zijn onder meer organisaties van fokkers, manegehouders, paardensport en LTO Nederland.

Frank Dales noemt de voorstellen ''veel blabla, met weinig ook voor de praktijk''. "De sector plaatst zich hiermee buiten de maatschappij. Het is net of ze niet in de gaten hebben wat er buiten gebeurt. Van alle meldingen die de Landelijke Inspectie Dierenbescherming in 2007 kreeg, ging 30 procent over paarden.''

Om liefhebbers die in de weer zijn met paarden bewuster te maken van wat goede zorg aan deze dieren in elk geval inhoudt, begint de Dierenbescherming dit jaar dan ook een voorlichtingscampagne.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    a.d.w.

    Het is ook niet normaal om een paard 23 uur per dag op stal te zetten.
    Een paard hoort buiten te lopen.
    Kistkalveren mogen ook al jaren niet meer, waarom nog paarden opsluiten voor de nacht ? Ze slapen immers niet (nauwelijks) ?

Of registreer je om te kunnen reageren.