Home

Achtergrond 36 reacties

Keimpema: verruiming quotum weer bevriezen

De Nederlandse overheid zou er goed aan doen de recente quotumverruiming te bevriezen in de nationale reserve.

De melkprijs gaat de komende maanden alleen nog maar naar beneden. Dit zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB). Volgens Van Keimpema hebben alle Europese lidstaten de mogelijkheid om de laatste quotumverruiming in de wacht te zetten.

Exportrestituties bieden volgens de DDB geen oplossing voor Europese melkveehouders. ”De herintroductie van de exportrestituties geeft eigenlijk aan dat het nieuwe zuivelbeleid al failliet is”, aldus Van Keimpema. ”Daarnaast kosten deze subsidies veel geld.”

Ook de European Milk Board (EMB) heeft de herintroductie van de exportrestituties scherp veroordeeld. ”Exportrestituties kunnen niet op de steun van de Europese bevolking rekenen. Het dumpen van Europese overschotten in de Derde Wereld richt schade aan aan het bestaan van arme boeren”, aldus EMB-president Romuald Schaber.

Van Keimpema ziet de twee laatste quotumverruimingen als belangrijkste oorzaak voor de lage melkprijs. ”De doorgevoerde quotumverhogingen hebben de markt ontwricht.” Tot welk niveau de melkprijs gaat dalen, durft ze niet te zeggen. Dat boeren nog niet massaal de straat op gaan heeft volgens haar te maken met het verlammende effect van de lage melkprijs. ”Er is sprake van paniek onder de Europese melkveehouders. Veel van deze veehouders zien geen uitweg.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Er is maar een ding dat telt: EEN LAGE KOSTPRIJS.
  heb je geen lage kostprijs(zoals vele boeren van de DDB) dan is er maar een mogelijkheid: SNIJDEN IN DE KOSTEN!
  Lukt dit niet dan is er weinig toekomst perspectief.

 • no-profile-image

  bert

  Beste willem uit hellendoorn. Aangezien jij 20% niks vind. Kan ik van jouw dan 20% van jouw melkprijs vangen. Voor jouw is het niks voor mij is het heel wat. Denk na man.

 • no-profile-image

  Boer

  Boer Boer. Mischien had jij met sinterklaas een rekenmachine moeten vragen. Zo kun je ons met harde nummers voorrekenen waarom iedereen aan jouw melk mag verdienen behalve jij. Noem eens een aantal maatregelen die LTO heeft genomen om een eerlijke prijs voor de producent veilig te stellen.Of is LTO er mede de ooraak van dat de melkprijs wordt ondermijnd ten gunste van de verwerkers de groothandel en de grootgrutters. Ligt het aan mij of hoor ik alleen van LTO als de boodschapper van slecht nieuws. Waarom moet een groepering als de ddb waarvan je weet dat ze voor de melkveehouders vechten voor een eerlijke behandeling zonder er een tweede agenda op na te houden, zo de grond ingetrapt worden?

 • no-profile-image

  boerin

  Als alle boeren een jaar zelf de boodschappen en de boekhouding deden, zouden ze weten wat een gezin kost. De meeste vrygezellen werken zoveel uren op de boerdery, die investeren alleen geld en tijd in hun bedryf. En huren arbeid in om de boodschappen en huishoudelijk werk te doen. Lekker goedkoop.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Toen de quotering in '84 werd ingevoerd was er weinig begrip voor degenen die na inlevering van 20% produktie de tent moesten sluiten; "het waren niet de ondernemers voor de toekomst." Nu zijn we 25 jaar verder en komt weer de vraag: moeten we er voor zorgen dat álle melkveehouders overeind kunnen blijven of alleen "de ondernemers"? Wie het weet mag het zeggen.

 • no-profile-image

  Peter

  Marcel ik ben het met je eens, werkplezier telt. En daar hoort een redelijke melkprijs bij. De kostprijs wordt grotendeels van buitenaf bepaald. Er worden hoge eisen gesteld aan machines en gebouwen e.d.. Het moet allemaal betaald worden. Ik vind dat je naar buiten toe moet roepen dat het allemaal goed is. Want wat die nuchtere nederlander schrijft is gewoon waar. Maar we trekken door te weinig samenwerking aan het kortsten eind.

 • no-profile-image

  Buitenstaander

  Hallo,

  Als geintereseerde in de landbouw volg ik nog wel eens een discussie over de melksituatie.
  Ieder heeft het over de lage opbrengstprijzen (die kan iedereen lezen onder de marktberichten) en eidereen heeft het over een noodzakelijke lage kostprijs.
  Maar hoe hoog licht op dit moment de kostprijs van een liter melk???

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Lijkt mij ook een goede zaak om minder, in plaats van meer te produceren. Dat de vrije markt niet werkt voor Nederland, lijkt mij wel duidelijk. Diegenen die daar nu nog wel in geloven komen hier weldra achter! Als wij maar dom meer blijven produceren dan de markt vraagt, gaat de melkprijs nog wel verder onderuit. De goedgelovige vrije markt denkers gaan dan ook wel het licht zien. Zien wij met de varkenshouderij als voorbeeld dan niet hoe het zal gaan met de melkprijs voor de boer op de vrije markt? Deze zal constant zo laag zijn dat de boerenbedrijven net niet omvallen. Dit is geen keuze waar ik vrijwillig voor ga! Dan ga ik liever met Sieta mee, die komt op voor het inkomen van de melkveehouders. LTO heeft andere belangen!!

 • no-profile-image

  Annet van D

  Tja de vorige schrijvers schijnen accoord te gaan met een buitensporig lage melkprijs. Waarom moeten wij als melkveehouders genoegen nemen met een melkprijs die ruim onder het nivo van de jaren 80 ligt? Terwijl er ieder jaar inflatie optreedt, terwijl we aan onnoemelijk veel kwaliteitseisen, milieu-eisen zijn gaan voldoen en we volop moeten investeren in dierenwelzijn en voedselveiligheid. Hoe lang pikken boeren dat nog? Ze doen hun gezinnen tekort door 80 uur in de week te werken voor zo'n minimum inkomen wat er aan zit te komen. Jammer dat dát niet door dringt bij mannen. Die gaan alleen maar elkaar bestrijden en wat voor resultaat is daar ooit mee bereikt?????

 • no-profile-image

  boer uit twente

  de nmv en de ddb maken zich druk of ze een melkprijs af kunnendwingen, maar dat word door de markt bepaald.sluit je liever bij lto aan en zorg dat wij de derogatie behouden, en vele andere belangrijke zakenwaar wel winst kan worden geboekt,maar maak je niet druk om dingen wat geen zin heeft.we weten allemaal wel dat een betere melkprijs nodig is

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Jawel hoor de meeste melkers willen graag priveslaaf van ffcampina en appie hein zijn. Geld toegeven om te kunnen melken. Daarbij juichen dat lto een zwaard in de rug ramt. Dan ben ik liever lid van DDB en vrijgezel.

 • no-profile-image

  jan

  waarschuwing voor de gemiddelde melkveehouder!!! kijk in 1984 moest de kleinere boer ook al inleveren ten gunste van de grote boeren en bij deze groep kwam alles veel harder aan en moesten vele daarom stoppen. Nu tegen het einde van de quotering halen de grote boeren samen met lto weer foefjes uit om de kleinere collega s versneld te laten stoppen. BOER LET OP UW SAEK!!!

 • no-profile-image

  vd zanden

  Snappen jullie het nu echt niet dat als men in landen buiten de eeg voor minder
  kan produceren dat die melk gewoon naar hier komt dat is de marktwerking zoals die ook hoort te zijn dus verzetten helpt niet de melkprijs die gaat onherroepelijk naar beneden totdat het evenwicht weer terug komt

 • no-profile-image

  Toon

  Dat de melkprijs omlaag ging was allang de verwachting. Dat de melkprijs achter bleef bij de kostprijs stijging was een hard gegeven. Verschillende zagen het hevige onweer niet aankomen. Maar diegene die zich in verdiepte, hebben gewaarschuwt. Er werden acties georganiseerd, deze begonnen in het buitenland. Toen Nederland aan de beurt was om mee te ondersteunen, zaten ze nog te slapen. Hebben ze nu in de gaten waar het om gaat? Of moet het nog een half jaar duren voor dat ze het door hebben? Het is verstandiger om maar is beter leren rekenen en verdiepen in je toekomst! Als je het niet door hebt dat een paar% meer melken zulke prijsdaling te weeg kan brengen, waar ben je dan mee bezig.

 • no-profile-image

  r.v.

  @ buitenstaander

  de kostprijs van een liter melk zal bij de meeste bedrijven hier niet onder de 26 cent per liter liggen. en bedrijfs economisch boeren we zelfs in de meeste gevallen achteruit.

  nu pak je is de berekening van het onderzoeksinstituut LEI die mensen komen uit op een kostprijs van zo rond de 40 cent (berekend) dit komt omdat ze daar de arbeid van elke VAK vol voor het coa-loon meenemen en ook maal het aantal uren dat er gewerkt word.

  snijden in de kosten kan wel op een aantal punten. maar zoveel valt er niet te snijden. mensen die geen grond, geen quotum, geen stal hebben gebouwd zijn er nu niet meer. stilstand is ook achteruitgang!!

 • no-profile-image

  boer

  nuchtere ondernemer je begrijpt het varhaal niet

 • no-profile-image

  Opa

  Ik vroeg aan een melkveehouder, voor wie werk jij? Hij dacht even na, toen zij hij, voor de Bank, voor de concument, heel veel voor diegen die er tussen zitten en wat er over schiet is voor mij. Maar dat is niet veel en hoe lang ik dit vol hou weet ik niet. Maar ik denk, tot ik mijn bedrijf heb opgegeten! Een ding is wel duidelijk, hoe meer dat je met zijn allen produceert hoe lager de opbrengstprijs! Even een tekort en de prijzen schieten omhoog, iets te veel en de prijzen storten in. Zolang er nog melkveehouders zijn die met zijn allen meer willen produceren dan er vraag is, zullen we lage prijzen houden! Dus Sieta heeft gelijk, dit is niets nieuws want dit is altijd zo geweest. Maar je hebt mensen met een ander geloof, die denken vrijer, maar dit zijn waarschijk de mensen die geen melkveehouder zijn maar de graaiers die er goed van leven! Dit is mijn verhaal opa!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het gezeur dat wij boeren echte ondernemers zijn dat is wel de grootste misvatting. Een echte ondernemer werkt niet onder zijn kostprijs terminste niet voor z'n lange periode.

 • no-profile-image

  Boer

  Opa je hebt gelijk.Het komt nooit goed met die melkveehouderij.De melkveehouders wordt verteld dat het leven beter wordt zonder quotum.Aan de reacties op deze site te zien zijn er genoeg die dat geloven.Ze denken dat overproductie niet gestraft wordt door een lagere prijs. Ze laten zich wijs maken dat een Europees quotum niet te handhaven is.Sinds 1983 zijn er een heel aantal landen bijgekomen en nooit heeft iemand geklaagd dat het quotum niet te handhaven was.Dat is iets van de laatste tijd.Het probleem is dat de boeren door het quotasysteem maar tot op zekere hoogte uitgemolken kunnen worden.Door het afschaffen van het quotum kan de industrie ongehinderd kapitaal uit de melkveehouderij trekken door ze onder de kostprijs te laten produceren want zonder quotum wordt er gegarandeerd teveel geproduceerd.Dan is er nog de marktwerking.Marktwerking is er in mijn ogen alleen als er een tekort is en kopers tegen elkaar opbieden voor het product.Is er teveel van het product dan is er geen reden om te bieden en ben je gedwongen je product weg te geven voor wat een gek er voor geeft.Ik blijf erbij dat de boeren er ver voor 2015 achter zijn dat het afschaffen van het quotum voor de melkveehouderij een hele slechte zet is.

 • no-profile-image

  landmand

  Het hele problem is dat er veel te veel voor grond en melkqwotum wordt betaald.
  Veel te luxe stallen worden gebouwd en te dure trekkers en maschines gekocht.
  gevolg hoge kostprijs.
  En maar klagen en mekkeren.
  Wat vaak opvalt is dat de boeren die het hardst klagen en zeuren zelf slechte bedrijfs resultaten halen.

 • no-profile-image

  kuiter

  Waarom nu dan geen ddb acties. Nu wil iedereen wel meedoen, toen de melkprijs 36 cent was niet.
  Als we nu 2 weken alle melk weg laten lopen zakken de lease en quotumkosten ook als een baksteen. Kom op sieta actie

 • no-profile-image

  Jeanne G.

  Ik ben het helemaal met de vorige schrijfster eens. Wat voor zin heeft het als LTO-ers de DDB bekritiseren? Immers, heeft het beleid van LTO ons dan zoveel inkomen opgeleverd de laatste jaren (m.u.v. het vorig jaar)? Focus liever op het gezamelijk belang wat we als melkveehouders hebben: een goede melkprijs! Want er zal, als het aan LTO ligt wéér fors geinvesteerd moeten worden door de melkveehouders: Natura 2000 wordt gebruikt om ammoniakreducerende maatregelen door te voeren. Iets waarvan de NMV kan aantonen dat dit niet nodig is. Dus beste melkveehouders bundel de krachten en kom op voor je rechten en die van je gezin: een fatsoenlijke prijs voor een eerlijk product!

 • no-profile-image

  Gurbe

  Annet van D.Twente heeft het over 80 uur werken per week .
  Dat is natuurlijk een lulverhaal dan heb de zaken op het bedrijf niet goed voor elkaar

 • no-profile-image

  wilem

  Schaf toch die hele ddb af julie maken je zo belachelijk en lopen altijd achter de feiten aan Het is net een sekte waar je nog contributie voor moet betalen ook.
  Het europese quotum is maar 20% van de wereld markt , dit is toch niks, en we moeten het op den duur toch van de wereldmarkt hebben.

 • no-profile-image

  boer

  als we een gezamelijk belang willen moet je eerst de ddb en nmv opheffen doen ze dit niet blijven we met dit gezeur bezig 70% is lto lid 11% nmv laten de mensen die druk zijn met de nmv en ddb de lto helpen maar ik weet wel zeker dat ze het niet doen let maar op de reacties die hier op komen

 • no-profile-image

  varkenshouder

  sieta Keipema kan praten wat ze wil, maar tegen mensen met een balk voor hun hooft heeft het bkijkbaar geen zin. Je moet zorgen dat je minder produceert dan dat er wordt geconsumeerd. Kun je niet in je eentje maar Europees. Doe je dit niet dan gaan de opbrengstprijzen naar onder en de kosten stijgen. Dit is overal waarom hier niet? Dan spek je iedereen en ga je als producent kapot! Je ziet het ook in varkenshoudeij enz. .

 • no-profile-image

  Boer

  Er is geen reden waarom melkveehouders moeten inleveren zodat de rest van de keten meer geld kan verdelen. LTO wil jullie laten geloven dat het leven beter wordt zonder quota. Daar zijn we nu wel achter. De lage prijs van heden onderstreept hoe belangrijk het is dat er geen overproductie plaats vindt. Het enigste middel dat daarvoor werkt wordt de melkveehouderij nu afgenomen. Het is toch van de zotte dat als je miljoenen hebt geinvesteerd in je bedrijf je afhankelijk bent van aalmoezen van derden om de zaak draaiende te houden.

 • no-profile-image

  wimkroft@wp.pl

  Ik denk dat dit besluit genomen is door een goedwerkende lobby van enkele grote melk cq poederfabrieken die door de gigantische prijsdaling financieel staan te wankelen. Die kunnen straks hun voorraadje poeder tegen een sappig prijsje in de interventie doen. Dat de melkprijs hierdoor omhoog zal gaan lijkt me vrij sterk. We lopen enkelt de kans op nieuwe handelsoorlogen en we maken door deze interventie in andere landen gehele infrastruktuur kapot. De mensen die zulke besluiten nemen zullen wel een snoepreisje of een dikke envelope gekregen hebben. We zijn nu in ieder geval verzekerd van een lage melkprijs die nog wel eens heel lang lang kan blijven.

 • no-profile-image

  Nuchtere ondernemer

  Boer Boer, als 70 % de markt verpest blijft er dan 11% over? Ik denk dat diegene die het niet door hebben beter meteen kunnen stoppen! Het gaat er om, wie beheerst de markt! Zonder sturing betekent gewoon kapot gaan. Zeker in Nederland met zijn dure grond en mestafzet. De quotumkosten hebben de sukkels hier niet binnen redelijke prijzen gehouden. Ook de markt het werk laten doen! Markt is goed maar niet ten kosten van alles! Als je naar diegene kijkt die naar het buitenland vertrokken zijn, dan wordt hier maar aan geprutst! Dat zijn dan ook wel de echte ondernemers met inzet en nuchter verstand. Hier in Nederland denken ze de hele wereld aan te kunnen, maar als je een slechte prijs voor je melk ontvangt gaat de grote mond snel over! Bedenk wel als ondernemer of werknemer, het inkomen telt.

 • no-profile-image

  ps

  gebruik gezond verstand melkprijs en produktie in boerenhand daar kom je verder mee in de wereld en europese land

 • no-profile-image

  melkboer

  Sieta heeft zeker nog niet door dat het EU-quotum niet eens volgemolken wordt?
  NMV en DDB-leden jullie hoeven jullie quotum niet vol te melken hoor!!!
  Maar als je je kostprijs wilt laten zakken dan is dat een eerste stap. En dat was toch het probleem waarvoor jullie aandacht vroegen vorig voorjaar?
  Dan roept ene Annet uit Twente hier dat er een werkweek van 80 uur gemaakt wordt, ik zou zeggen een cursus time-management volgen.
  Ga maar eens een verantwoordelijke baan in het bedrijfsleven zoeken dan ben je ook niet met 40 uur klaar.
  Als je echt een 40 urige werkweek wilt dan moet je aan de lopende band gaan staan.

 • no-profile-image

  landmand

  Niemand is verplicht koeien te melken
  als je de prijs te laag vindt stop dan met het bedrijf en vind een baan .

 • no-profile-image

  tinus

  verwachten ze vorst dan?

 • no-profile-image

  Marcel

  De kostprijs is erg belangrijk, maar een erg lage kostprijs wil niet zeggen dat je het gaat redden in de toekomst!!!! Werkplezier is nog belangrijker om het vol te houden!! En hoe je dat hebt is voor iedereen anders blijkbaar. Maar een sociaal leven naast je werk is nodig voor iedere gemiddelde nederlander en dus ook alle agrariërs!! En daar hoort dus ook een verantwoorde opbrengst prijs bij!!

 • no-profile-image

  Peter

  Je kunt een net zo lage kostprijs hebben als je wilt, maar voor een melkprijs tege de 20 cent aan, melkt er niemand plezierig

 • no-profile-image

  anne

  Je hoeft daarvoor niet eens naar buiten de EU te verwijzen. In een paar jaar tijd is de EU is uitgebreid van 15 naar 27 landen. Dit is al een hele grote markt zonder buitengrenzen. De EU is bovendien in onderhandeling met andere landen om nog verder uit te breiden of handelsakkoorden af te sluiten. De EU prijs wordt dus steeds meer hetzelfde als wereldmarktprijs, of we het nu leuk vinden of niet.

  Een volstrekte illussie dus dat je je van de markt kunt afsluiten. Beter is het je daarop goed voor te bereiden.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.