Home

Achtergrond 26 reacties

Kamer wil uitleg over mestproductie ganzen

Over de productie van mest en ammoniak van de Nederlandse ganzenstapel vraagt de landbouwcommissie van de Tweede Kamer informatie aan minister Verburg.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans spreekt van de "verganzing" van Nederland. In een procedurevergadering van de vaste commissie LNV kreeg hij steun voor het verzoek om een brief van de minister over de mest- en ammoniakproductie van 3 miljoen ganzen in Nederland.

Koopmans vindt dat het onjuist dat het aandeel van de ganzen in de mest- en ammoniakwetgeving buiten beschouwing blijft. "De productie van 10 ganzen staat gelijk aan die van 1 koe. Drie miljoen ganzen vertegenwoordigen 300.000 koeien. Als ik zou voorstellen dat er in Nederland 300 megabedrijven met elk 1000 koeien komen dan zou de opstand uitbreken".

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  klasse ger en zo is er noch veel meer van die onzin

 • no-profile-image

  boer cees houd

  FF een vraagje voor de duidelijkheid aan stomme ree, dode gans en al die andere boerenhaters. Wie zorgt er eigenlijk voor jullie voedsel ?????? Ik ben de hele winter bezig geweest om mijn en andere bossen te onderhouden, wat hebben jullie aan natuur onderhoud gedaan ?????
  Laat maar ik weet het antwoord al , helemaal niets, dat doen boerenhaters nou eenmaal.....

 • no-profile-image

  pfffff

  Er is er nog steeds maar 1 die scheldt.
  Niet de boer is de baas over de natuur. Boeren zijn mensen die het best met de natuur om kunnen gaan, anders blijf je geen voedselproducent. Boeren zijn zich heel goed bewust van de kracht van de natuur. Herten en ganzen hebben echt geen mensen nodig om zich in stand te houden. Ze zijn sterker door hun natuurlijke vorm van voortplanten.
  Het zal die gans of hert een rotzorg zijn of er een mens voor hun opkomt.

 • no-profile-image

  boerharms

  Ik heb nog een suggestie aan heer koopmans. Kijk eens welke grond het hoogste fosfaat-gehalte heeft in NL ???
  Nee, niet in Deurne, niet in Barneveld, maar in OOSTVAARDERNATUURGEBIED VAN FLEVOLAND!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  De natuur stoot zelf nog het meeste amoniak uit. Daar kan geen veestapel tegenop !!! Wat die ganzen betreft. Ze vreten de boel kaal en schijten het nog vol ook. Dus die al die mest (en het is echt veel, een Amsterdams grasveld is er niks bij) wordt niet meer opgenomen door planten. en verdwijnt zo in de bodem. En het is natuurlijk weer de schuld van de boeren. Dat is de standaard schuldenaar van alles hier in Nederland.

 • no-profile-image

  domme

  Nou nou pfffff, dit kan echt niet hoor. Nu verraad je je karakter. Was er al bang voor. (Te weinig opleiding, de cursussen zijn ook zo duur voor dit "ras".)

 • no-profile-image

  Johan

  Is er dan werkelijk niemand die eindelijk doorheeft dat ammoniak niet schadelijk is voor de natuur. Ammoniak en fosfaat zijn bouwstoffen van de natuur. Als er geen ammoniak meer is zal er geen vlinderbloemige meer zijn en krijgen zowel de mensen (sojaburgers) als de dieren (sojaschroot) ernstig eiwit gebrek.
  Ook zullen deze planten geen CO2 meer opnemen wat de zogenaamde opwarming aarde in de hand werk. Ammoniak en fosfaat zijn de buffers voor de opwarming van de aarde.

 • no-profile-image

  Hector Jan

  Pfffff . Alleen als je een superhoge opleiding hebt zoals domme gans , gezonde ree of van de heuvel maak je kans om door het strenge selectie proces heen te komen . In het ziekenhuis laten ze niet zomaar ongediplomeerde leken met de bedpannen zwoegen .

 • no-profile-image

  Boer

  Natuurlijk zijn er genoeg mensen die weten dat ammoniak niet schadelijk is voor de natuur Johan.Het bewijs ligt op de tafel maar jammer genoeg wil niemand er iets mee doen.Het begint er steets meer op te lijken dat de belangenbehartigers er zitten om hun eigen belangen te behartigen en niet die van de boeren.Als mensen die voor mij werken zo achter mijn belangen aankijken krijgen ze ontslag.

 • no-profile-image

  hijgende ree

  Laatste 2 reacties: te dom om op te reageren. Goedpraterij om misdadige praktijke te vergoeilijken. Blijf weg op deze site. Te moelijk voor jullie.

 • no-profile-image

  boer

  Dit is een boerensite, dus wat doe jij hier eigenlijk ??? Hebben jullie boerenhaters geen eigen site ?? Zal wel niet, zijn jullie te dom voor......

 • no-profile-image

  willem

  Doe maar geen onderzoek. Dan zal het er wel weer op neerkomen dat ganzen zorgen voor extra uitstoot en er dus nog minder landbouwhuisdieren per Ha gehouden mogen worden.

 • no-profile-image

  Boer

  Ook is het belangrijk dat er onderscheid wordt gemaakt tussen grote en dikke ganzen vs kleinere magere ganzen omdat daarvan de stront productie en daarmee de impact op het milieu kleiner is.Het is daarom van groot belang dat elk veld in nederland 24 uur per dag en 365 dagen per jaar infrarood kamera bewaking heeft.daarmee kan nauwkeurig bijgehouden worden hoeveel gansuren elk veld en weiland per jaar heeft.Met het aantal gansuren x het gemiddeld geschat gewicht kan dan de totale strontproductie tot drie decimalen achter de comma worden berekend.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Heeft iemand als eens nagedacht over de oppervlaktewatervervuiling wat deze schatjes veroorzaken? In Amerika is inmiddels doorgedrongen dat deze "natuurlijke fauna" meer schade aan de kwaliteit van het oppervlaktewater veroorzaakt dan de mens.
  Ger, helemaal met je eens, maar ook jij weet als voormalig limburgs melkveehouder dat het hele beleid in Den Haag erop gebrand is de boeren van hun landerijen te verdrijven en deze in te pikken. En lukt dit (in Limburg) niet met de mest of ammoniak, dan probeert men de boeren met behulp van de waterschappen letterlijk te verzuipen. Puur en alleen voor recreatie en toerisme. Pak dus de koe bij de horens en richt het debat op het speerpunt dat beleid wordt aangepast/ toegepast voor dit doel, en weinig van doen heeft met milieu.
  Durf deze stelling eens naar voren te duwen.

 • no-profile-image

  pfffffff

  Er is er maar 1 aan het schelden, en het is echt geen persoon van boerenstand.
  Dat merk je wel aan het taalgebruik.

 • no-profile-image

  boertje

  De heer Koopmans heeft gelijk!!
  Waarom moet de melkveehouderij in Nederland met kunst en vliegwerk (lees Bedrijfsspecifieke exctretie) verantwoorden waar de op het bedrijf geproduceerde mest blijft?? Terwijl natuurorganisaties steeds blijven roepen dat er o.a. nog meer ganzen moeten komen. Het wordt tijd voor tegengas. Verminder de ganzenpopulatie en gebruik de schaarse landbouwgrond voor voedselproductie (mais, graan, gras melk).

 • no-profile-image

  boerke

  Ger heeft wel een mooie vergelijking gemaakt, lekker zwartwit. Mooi gedaan want zo is het wel!

 • no-profile-image

  willem

  laat het kabinet dan ook eens naar de oostvaardersplassen kijken hoeveel ammoniak uitstoot daar is.

 • no-profile-image

  boer

  meer dan de helft maar afschieten zou ik zeggen komt het miljeu ten goede

 • no-profile-image

  down under

  Juich maar niet te vroeg en vooral niet te hard want als deze weg wordt ingeslagen en ze gaan de alle "mestproductie" van mens, huisdier en natuur (wilde dieren) uitrekenen dan mag er geen enkel landbouwhuisdier meer gehouden worden en dan zitten we nog met een overschot. Dit is echt te zot voor woorden! Ik dacht dat de paddo's per 1 januarie verboden waren maar volgens mij heeft de heer Koopmans blijkbaar een partijtje achter de hand gehad en ze in één keer opgegeten.

 • no-profile-image

  Wisse

  als ik nog een beetje mijn verstand gebruik weet ik ook dat ganzen maximaal een half jaar in Nederland zijn en dan weer terugvliegen naar het hoge noorden. Ik geloof nooit dat één gans meer dan 2 kuub scheit in die 6 maanden...

 • no-profile-image

  hijgend

  hee dom amsterdams boerke. waarom afschieten. Ganzen zijn een verrijking voor ons landschap en natuur. Daarin horen echter geen domme amsterdamse boeren. amsterdam is een stad voor hoeren, niet voor boeren.

 • no-profile-image

  de natuur

  Ganzen en ander ongedierte op uw akkers gewoon afschieten. De natuur is geen democratie. De natuur is ook niet menselijk. In de natuur geldt het recht van de sterkste. Overleven ten koste van andere soorten, dat is natuur.
  Bokito, leeuwen, krokodillen, haaien en (malaria)muggen hebben ook geen medelijden met jou !!! Dieren kennen geen medelijden of spijt !!! Misschien honden,olifanten en dolfijnen, maar zeker geen vogels. Ik heb vaak genoeg gezien dat ze heerlijk van een dode soortgenoot aan het smullen waren.
  Natuurfreaks zijn watjes, en ze weten niet eens hoe sterk de natuur is.

 • no-profile-image

  pffffff

  Als ik opmerk dat er maar 1 iemand is die hier scheld (en jij voelt je aangesproken) Dat vind jij te dom op te reageren ????? En je reageert toch !!!
  Ga terug naar je moeder jongen.
  Beetje de weg kwijt geloof ik.

 • no-profile-image

  gezonde

  Och God toch, Boer Cees is in zijn blubberput ook weer boven komen drijven en begint meteen te spugen. Wat moet je ook met al die mest in je mond. Nee, ik ben geen boerenhater, jullie zijn NATUURHATERS. Jullie menen dat de natuur en de daar levende dieren van jullie zijn. (Begin maar weer te schelden) en dat is niet zo. In het wild levende dieren zijn van ons allemaal.

 • no-profile-image

  Jantje

  Helaas zie ik tegenwoordig (sinds een jaar of 5) het hele jaar ganzen. Ook in de zomer dus !!!

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.