Home

Achtergrond

Kamer toch akkoord met transgene gewassen

Minister Gerda Verburg mag van de Kamer tóch instemmen met de toelating van transgeen raapzaad en een transgene anjer.

Een motie van GroenLinks, SP en PvdD om tegen de toelating te stemmen, kreeg verder alleen steun van de SGP. De coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie, die ook kritisch staan tegenover toepassing van genetische technieken, steunden de motie niet. Beide partijen nemen genoegen met de toezeggingen die zijn gedaan om de beoordeling door EU-voedselautoriteit Efsa te verbeteren.

Volgens Kamerlid Ernst Cramer (CU) zou aanname van de motie ook niets opleveren. "Dan zouden we weer in een patstelling terechtkomen. Daarmee bereiken we niks." Gisteren zei Cramer nog tegen de toelating van in elk geval de anjer te zijn. PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens liet toen in het midden of hij voor of tegen de toelatingen zou stemmen.

Eind vorig jaar stemde de Kamer (inclusief CU en PvdA) nog tegen de toelating van een transgene soja. Voor PvdA en ChristenUnie was toen doorslaggevend dat er twijfel was over de Efsa. Die twijfel is naar eigen zeggen bij beide partijen inmiddels wat weggenomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.