Home

Achtergrond

Kadaster: grondprijzen dalen

De prijzen voor landbouwgrond zijn in het laatste kwartaal van 2008 aanzienlijk gedaald. Dat meldt het Kadaster op basis van de geregistreerde grondtransacties.

De prijs voor bouwland daalde in het vierde kwartaal met 6 procent ten opzichte van het derde kwartaal naar gemiddeld 37.171 euro per hectare. De prijs voor grasland daalde met 4 procent naar 34.167 euro per hectare.

Het is voor het eerst sinds 2004 dat zowel de prijzen voor gras- als bouwland fors dalen. Hiermee lijkt een eind te zijn gekomen aan de stijgende tendens van afgelopen jaren. Het prijsniveau van de agrarische gronden was in het vierde kwartaal van 2008 nog ruim boven het niveau van 2007. Grasland was gemiddeld 18 procent duurder, bouwland gemiddeld 13 procent.

De cijfers van het Kadaster zijn in strijd met de constateringen van agrarische makelaars. Hoewel de forse prijsstijgingen volgens makelaars voorlopig voorbij zijn, merken ze nog geen algehele dalende tendens. Lokaal was er in het vierde kwartaal wel sprake van een beperkte prijsdaling, maar landelijk was deze tendens er volgens makelaars niet. Ook voor komend jaar verwachten makelaars geen grote prijsdalingen. Een beperkte correctie van het hoge prijsniveau zou wel kunnen, liet NVM-makelaar Harry Boertjes onlangs weten.

De cijfers van het Kadaster en van makelaars komen vaker niet overeen. Vaak komt dit door het verschil in het moment dat een transactie plaatsvindt en deze geregistreerd wordt. Hierdoor lopen cijfers van het Kadaster achter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.