Home

Achtergrond 2 reacties

Joustra, succes met het opheffen van PT

Tjibbe Joustra moest de NVAF breken, stelt voorzitter Clemens Fischer. Joustra ontpopt zich echter tot de eerste PT-voorzitter die met de NVAF om tafel gaat en naar PT-leden luistert

Voor de bestuursleden van Productschap Tuinbouw (PT) was het om moedeloos te worden. De NVAF, die vijf jaar geleden een oproerkraaiersclubje leek, was langzamerhand veranderd in een serieuze bedreiging voor hun voortbestaan.

In 2003 waren 150 Kamerleden voor het behoud van PT. In 2008 waren al 68 Kamerleden een andere mening toegedaan. Nog één verkiezing verder en er is een kamermeerderheid voor afschaffing. Hoe kunnen we die oproerkraaiers de mond snoeren? Wie durft zijn carrière nog te branden aan de NVAF? En toen kwam het briljante idee! 'Waarom vragen we Tjibbe Joustra niet?'

Zo gezegd, zo gedaan. Tjibbe Joustra was terroristenbestrijder. Zou deze man in staat zijn op die NVAF’ers uit te schakelen? Die praten de hele tijd over de Zeven Zonden van de Schappen: verplicht lidmaatschap; geen inspraakrecht; geen motierecht; geen stemrecht; een wetgevende macht door in achterkamertjes benoemde bestuursleden; geen onafhankelijke rechtbank.

Nog even en de agrariërs zouden misschien wel gaan begrijpen dat dit soort zaken niet meer bij een modern bestuurslichaam thuishoren. Iemand moet toch in staat zijn te voorkomen dat dit algemeen bekend wordt?

Maar Joustra begon te lezen en liet zich informeren. En eind november 2008 had hij als eerste PT-bestuurlid de moed om hen uit te nodigen. PT en de NVAF hadden een historische ontmoeting. Zou 13 januari de datum worden waarop de ontmanteling van PT is begonnen? Wel, het gesprek verliep voorspoedig. Voor het eerst in de geschiedenis van PT zit er een voorzitter die luistert naar wat zijn 'verplichte leden' te zeggen hebben. Er waait een nieuwe wind binnen PT.

Zou het bij die wind blijven of is Joustra de man die PT ontmantelt in plaats van dat de NVAF dit doet? Joustra sprak uit een prima en constructief gesprek te hebben gehad welk gevoel bij NVAF wederzijds was. Wij wensen de heer Joustra veel succes met de afschaffing van PT en de oprichting van de door NVAF voorgestelde dynamische tuinbouwclusters gebaseerd op vrijwillig lidmaatschap. We verwachten hem nog veel keren te ontmoeten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henkvankraats

  Weten jullie wat Joustra verdient (incl alle bonussen en toeslagen van uit z'n voruge baantjes) ?
  a. 2 x Balkenende-norm
  b. 4 x Balkenende-norm
  c. 6 x Balkenende-norm
  Wat mag/kun je van deze man verwachten ?

 • no-profile-image

  oostlander

  Als Tjibbe Toiletpot nou maar niet eerst zijn kantoor omgaat bouwen want dan gaan de heffingen zeker omhoog. Nee Tjibbe kan inderdaad beter een start maken met het sterk inkrimpen van het werkgelegenheidsproject wat P.T. heet.

Of registreer je om te kunnen reageren.