Home

Achtergrond 257 x bekeken 16 reacties

Jacht gesloten wegens winters weer

De provincie Limburg heeft vanwege het winterse weer besloten de jacht op wild vanaf vrijdag te sluiten.

Het besluit is genomen op advies van onder meer de Faunabescherming en de jachtorganisaties, meldde de provincie vandaag. Ontheffingen voor het doden van ganzen worden opgeschort.

Door sneeuw en vorst hebben dieren weinig voedsel en schuilplaatsen. De jacht is normaal gesproken geopend tot 31 januari. Als het weer voor het eind van de maand verbetert, kan het jachtverbod nog worden herzien.

Ontheffingen voor wilde zwijnen blijven van kracht. Ook konijnen in de buurt van schadegevoelige gewassen vallen buiten het jachtverbod.

Volgens jagersvereniging KNJV heeft Noord-Brabant een jachtverbod in overweging. Die provincie kon vandaag nog geen uitsluitsel geven over een eventueel besluit, , aldus een provinciewoordvoerder.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd Heuvel

  IK BESCHOUW DIT EEN BEETJE ALS WERLEDNIEUWS. GOED WERELDNIEUWS DAN. WEG MET DIE KNALLERS UIT ONZE NATUUR.

 • no-profile-image

  BOER

  GELUKKIG WORDT HET OOK WEER DOOI WEER !

 • no-profile-image

  boerke

  Dank je, heuvel. Eindelijk erken je dat ik belangrijk ben......

 • no-profile-image

  boerke

  beetje geïrriteerd heuveltje ???? Haha weet toch zeker dat je mis schiet !!

 • no-profile-image

  vd heuvel

  jazeker "Boerke", zeker voor zo'n zieke schietgeest als jij.

 • no-profile-image

  (NL)

  Herten die in de duinen uitgezet zijn. Bv bij Zandvoort en Schouwen planten zich heel snel voort. (geen vijanden). Er mogen er geen afgeschoten worden, om er een gezond aantal te laten leven.
  Maar ik denk dat een paar weken vorst, hun aantal op een meer pijnlijke en langere lijdensweg zal verminderen.
  Wat is erger ?? Snel (kogel) of Langzaam (hongerdood) ??

 • no-profile-image

  zandboer

  Ja, inderdaad, ook naar de landbouwschool geweest. overigens daar nooit iets gehoord of geleerd over jacht.
  Maar, vd heuvel, wat is volgens u dan de oplossing voor het reguleren van populaties? Hoe is uit te leggen dat er zoveel zwijnen zijn, vossen en herten? Volgens mij door het gebrek aan natuurlijke vijanden, en daarmee is de jacht een goed hulpmiddel. Nederland is nu eenmaal te klein, dichtbevolkt en te geasfalteerd om te wachten op een "natuurlijke epidemie" van dierziektes.
  Overigens denk ik dat weidevogelpopulaties nog het meest gereduceert worden door buizerds en soortgelijke vogels.

 • no-profile-image

  BOERKE

  SORRY................

 • no-profile-image

  Boer

  Zandboer, ik ben het helemaal met je eens. Een tijdje terug las ik een stuk over dat er zoveel vossen in een gebied waren dat het desastreuze gevolgen had voor onder andere de weidevogelpopulatie. Moet je dan wachten tot alle prooidieren opgevreten zijn en de vossen dan van de honger verder trekken? Ik dacht het niet. Als er zoveel wilde zwijnen zijn dat je kinderen achter het huis in de eigen tuin de zandbak erdoor worden uitgejaagd is niet normaal. Het is dan gewoon tijd dat de aantallen door menselijk ingrijpen naar een optimaal aantal wordt teruggebracht. En de opmerkingen over dat dan alles wat leefd het doelwit wordt van wild rondschietende jagers is onzin. In het gebied waar ik woon is door overvloed van voedsel en een aantal zachte winters de coyote populatie (prairie wolven)explosief gegroeid. De laatste tijd heb ik er al verscheidene gezien met schurft. Bij een dier met schurft vallen de haren uit.Het neemt moeder natuur weken of maanden, afhankelijk van hoe koud het is om zo'n dier dood te vriezen. Schurft in coyotes is een teken van overpopulatie. Ik wist wel dat er veel waren want de verschillende groepen huilen s'nachts om de beurten uit alle windrichtingen. Ik heb nu een jager de opdracht gegeven om alle coyotes met schurft die hij ziet af te schieten en nog een groot aantal van de gezonde populatie. Het is nu een situatie van als het kalf verdronken is dempt men de put, want als ik er vorig jaar aan gedacht had had ik er toen een flink aantal laten afgeschieten. Dan hadden ze nu dat schurft probleem niet gehad en hoefden ze niet langzaam te sterven door bevriezing. Jagen is ook vooruitkijken. Hoewel ik denk dat hijgend hert en Van de Heuvel het hart op de juiste plek hebben zitten,en er veel boeken op na geslagen zullen hebben zullen ze toch wat meer vertrouwen moetten hebben in de mensen die daarbij ook nog eens in bezit zijn van praktijk ervaring en inzicht. Want ook hier geld het dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken.

 • no-profile-image

  frank

  Zandboer je heb in bepaalde mate wel gelijk alleen jammer dat er door de jagers zo weinig op de kraaiachtigen ( kultuurvolgers )word gejaagd. Over het zwijnen probleem dat er te veel komen kan je ook zeggen dat ze best wel goed gevoerd worden door de jagers maar ook dit niet alleen het heeft ook nog te maken met b.v de mast jaren van de eikenbomen dus voedsel aanbod.Verder word er over de vossen geschreven door de boer uit Canada, wat hier jammer is dat de vossen ( ook kultuurvolgers ) niet bejaagd mogen worden in de natuurgebieden van de natuurorganisaties b.v Natuurmonumenten waar dus een groot aantal vossen groot word gebracht.Tijdens het groot brengen van deze vosjes, deze worden rond maart geboren stropen de ouders de hele omgeving af naar prooien M.a.w vanaf die tijd hebben ze het meeste voedsel nodig dus ook de weide vogels. Vroeger werden deze nesten uitgegraven en vernietigd door de jagers maar tegenwoordig mag dat niet meer. (En nog bleven er in die tijd genoeg vossen over).Verder wil ik ook zeggen dat er goede jagers zijn die ook vechten voor en goed biotoop in hun jacht gebied b.v overhoekjes en beplanting. Maar dat er ook zeer veel broodjagers zijn die alles afschieten wat ze krijgen kunnen ook al zit er bijna niets.

 • no-profile-image

  vd heuvel

  weer zo'n geklets van een roepende in de woestijn. Je zegt het zelf. Natuurlijke vijanden.......................juisst die worden door jagers doodgeschoten. Vroeger zeker ook naar de landbouwschool geweest????

 • no-profile-image

  pfffff

  Goed uitgelegd, Boer uit Canada.
  Wat willen die jachthaters nu ??
  Dat alles maar blijft uitbreiden, en dan van honger of gebrek een lange doodstrijd maakt ??? Is dat humaner dan een snelle dood ?

 • no-profile-image

  vd Heuvel

  Inderdaad boerke Cees. We leven ook wel een beetje in een sorry samenleving, tot in de politiek toe. Maar jouw reactie is zo kenmerkend voor de agrarische sector: altijd de vermeende onschuld uithangen, zeggen natuurvriendelijk te zijn, altijd zeggen het beste met dieren voor te hebben. Allemaal wolven in schaapskleren. Dus boerke: als die schietzieke geesten weer bij jou op het land bezig zijn, ga dan trots staan kijken, richt het hoofd ten hemel en zeg vol trots: dankzij mij is dit mogelijk. het moet je een ongelooflijk gevoel geven. En als je opa bent of wordt, zeg dan tegen je kleinkinderen: "Opa is (was) een groot en belangrijk man, want hij maakte het mogelijk dat een stel schietzieke geesten op opa's grond alles dood mochten schieten wat ze zagen". Je kleinkind zal trots zijn op zo'n opa.

 • no-profile-image

  BOERKE

  FOUT !!!!!! IK SCHIET ZELF NIET, MAAR VERHUUR MIJN GROND VOOR DE JACHT.

 • no-profile-image

  zandboer

  Tja, prima toch zo. Staat ook beschreven in de jacht, bij sneeuw en vorst even geen jacht.
  Jacht is niks mis mee. Tenzij je graag omkomt in ganzen, zwijnen en herten in populaties die de omgeving weer niet trekt. we moeten niet te spastisch doen over jacht. Zolang er voor een aantal dieren geen natuurlijke vijanden zijn, in het prima.
  Je maait toch ook je gras, als het te lang wordt. of vinden de anti's dat ook erg?

 • no-profile-image

  vd Heuvel

  "Boerke", dan draag ook jij bij aan deze natuurcriminaliteit. Jammer......ik heb even de hoop gehad dat boeren diervriendelijk zouden worden of zijn. Gemiste kans, "boerke".

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.