Home

Achtergrond 168 x bekeken

Iraanse oppositiegroep van EU-terroristenijst

De Iraanse oppositiegroep Mujahedin Khalq (Strijders van het Volk) wordt geschrapt van de EU-lijst van terroristische groepen.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben dat maandag besloten. Eerder oordeelde het Europese Hof van Justitie al dat de beweging ten onrechte op deze lijst was geplaatst, waardoor ze niet meer over haar financiële tegoeden kon beschikken.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zei vandaag het EU-besluit een uitvloeisel is van deze juridische uitspraak. Als er nieuwe bewijzen zijn tegen de beweging kan ze weer opnieuw op de EU-lijst worden opgenomen.

De groepering is in de jaren zestig van de vorige eeuw opgericht en wordt officieel geleid door Maryam Rajavi. Ze streeft een marxistisch-islamitisch programma na. In de jaren zeventig en tachtig pleegde ze aanslagen in Iran. De beweging vocht in de oorlog tussen Irak en Iran (1980-1988) aan de zijde van de Iraakse troepen van Saddam Hussein. In 2001 heeft ze het geweld afgezworen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.