Home

Achtergrond 213 x bekeken

Internationaal erkend 'bewijs van leven'

Nederland krijgt een internationaal erkend 'bewijs van leven', een zogenoemd attestatie de vita.

De ministerraad stemde vrijdag in met een wetsvoorstel hierover van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie). Het gaat om een document waarmee burgers in het buitenland kunnen aantonen dat ze nog leven.

Uitkeringsinstanties vragen daar regelmatig om. Het is vooral belangrijk voor mensen die in een ander land wonen dan waar ze hun pensioen hebben opgebouwd. Nu zijn er verschillende soorten verklaringen in omloop, die leiden tot verwarring omdat uitkeringsinstanties soms moeite hebben de buitenlandse documenten op waarde te schatten. Boendien moeten ze op eigen kosten worden vertaald.

Het wetsvoorstel, dat Hirsch Ballin voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd, vloeit voort uit een internationaal verdrag over de afgifte van attestatie de vita.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.