Home

Achtergrond 3 reacties

Industrie neigt naar verlaging prijs conserven

Kopers willen de prijs van industriegroente laten zakken. Telers willen minimaal een handhaving van de contractprijs van vorig jaar. De contractonderhandelingen duren dan ook langer dan vorig jaar.

Bij Oerlemans Foods gaan koper en verkopers maandag om tafel, zegt directeur productie Lou Heijnen. Hij verwacht geen grote verschuivingen ten opzichte van vorig jaar, maar wel een kleine daling van de prijzen. "Er moet wat gematigd worden", zegt Heijnen. "Vorig jaar hebben we de prijzen voor industriegroenten onder druk van de gestegen graanprijzen wat opgeschroefd. Dankzij de goede oogst hebben we weer voorraden opgebouwd, dus hoeven we niet zoveel te contracteren als vorig jaar."

Er is een schommeling van zo’n 5 procent mogelijk, denkt Heijnen. "Verder naar boven staat de markt niet toe. We moeten in de pas blijven lopen met andere verwerkers. Hier moeten we een robbertje over vechten. Telers zullen een stokje steken voor een grotere prijsdaling." Een even hoge stijging kan echter ook, bijvoorbeeld voor groente waar veel arbeid in zit of waar extra stikstof bij moet.
Heijnen gelooft in een structureel hoog prijsniveau voor dergelijke groente. "Ik kan me voorstellen we voor dat soort producten iets meer betalen. Als het saldo goed is, is er weinig reden voor aanpassing. Vorig jaar was goed. Telers zullen hopen dat het zo blijft. Ik denk dat dit zo blijft, behalve bij erwten."

Theo Kool, voorzitter van de telersvereniging van Hak Jonker Fris, zegt midden in de onderhandelingen te zitten. "Dat duurt zo nog vier weken. Vorig jaar waren we het snel eens." Conserven-contracteerder Rijko in Helmond laat eveneens weten dat de onderhandeling zich nog in een pril stadium bevinden. "Waarschijnlijk is er meer aanbod dan vraag", verwacht directeur Marcel van Rijsingen. "Ik denk dat het areaal krimpt. Meer kan ik er nog niet over zeggen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M.JANSSEN

  zomertarwe is een prima alternatief.
  poot stijf houden en beslist niet met een lagere prijs akkoord gaan, de winter kan wel eens lang gaan duren wat in het voordeel is.
  in het voorjaar kun je altijd nog beslissen wat je gaat zaaien, misschien komt de cosun weer met een verruiming van de teelt. poc en andere telersverenigingen ik wens jullie veel succes maar houd je poot stijf.

 • no-profile-image

  boerke

  Zo is het maar net rene.
  In oogst 2007 hebben ze toch ook niet nabetaald ter compensatie van die plotseling hogere graanprijzen.Dus waar hebben ze het nu over. Nee je kunt nu maar beter graan zaaien dan heb je meer kans op een meevaller als bij die erwten en bonencontracten waar je van te voren van weet dat het geen vetpot wordt

 • no-profile-image

  Rene .

  Ik ga wel zomertarwe zaaien ipv die rare groententeelt.Veel werk en risico en wat staat daar tegenover,achter je geld aan zitten waar het blijft zoals bij V&K en Ploegmakers.
  Succes met beregenen deze zomer .
  P.s dit jaar komt er weer tekort aan tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.