Home

Achtergrond 423 x bekeken 3 reacties

Industrie houdt contractprijzen aardappelen gelijk

De grote aardappelverwerkende bedrijven houden de contractprijzen voor de oogst van dit jaar gelijk aan die voor de ogst van 2008.

Veel telers ontvangen rond deze tijd de contractvoorstellen van de verwerkers. Aviko, McCain en Lamb Weston Meijer handhaven de contractprijzen van de oogst van vorig jaar. De telers betalen hetzelfde voor het pootgoed. Farm Frites verlaagt de contractprijs iets, maar compenseert dat door het pootgoed tegen een lagere prijs te leveren, zodat de teler per saldo hetzelfde ontvangt.

De aardappelverwerkende bedrijven leggen de nadruk steeds meer op het leveren van kwaliteit door de teler. Doordat Nederland een hogere kostprijs heeft dan omringende landen, zijn Nederlandse bedrijven vooral actief in de hogere marktsegmenten. Voor die aardappelspecialiteiten hebben de bedrijven rassen nodig met specifieke kwaliteitskenmerken.

Aviko waarschuwt dat Nederlandse aardappelen niet te duur moeten worden. ”Dan prijzen we onszelf uit de markt”, zegt Dick Zelhorst. Als aardappelen te duur worden haalt Aviko er meer uit het buitenland of gaat daar meer produceren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Roelof R. Tuin

  'Ga ondernemen met uw afzet.' Dat was het advies dat bedrijfsadviseur Erik Arts van Countus meegaf aan de circa 500 akkerbouwers die de voorlichtingsavonden van Countus in Flevoland bezochten. Arts baseerde zich onder meer op het afzetonderzoek dat twee studenten van de Drontense HAS in opdracht en onder begeleiding van Countus hadden verricht. Uit dat onderzoek, dat een periode van acht jaar besloeg, bleek dat producten die vrij waren afgezet meer hadden opgeleverd dan de contracten. Bij consumptieaardappelen scoorden vrij en pool 1,5 cent per kg beter dan het contract. Termijnmarkt Countus zette deze avonden over een meer ondernemende afzetstrategie de spotlights nadrukkelijk op de Termijnmarkt. Bedrijfsadviseurs Guchelaar, Arts en Van de Burgwal gaven in hun inleidingen aan dat via de Termijnmarkt afgezette consumptieaardappelen vijf eurocent per kg meer hadden opgeleverd. Erik Arts legde wel de nadruk op afzetten als aardappelteler, om een deel van de afzetrisico’s af te dekken, en niet als belegger. Afzetten via de Termijnmarkt vraagt wel enige kennis. Countus heeft in Flevoland drie studiegroepen opgericht waarin telers hiervan studie maken. Countus vindt de omstandigheden voor een (meer) vrije afzet gunstig. Robert Metselaar, hoofd afdeling bedrijfsadvies, was in zijn inleiding positief over de toekomst voor de akkerbouw op de lange termijn. Hij noemde onder meer de toename van de welvaart in de wereld, de groei van de wereldbevolking, de productie van biobrandstoffen en de relatief lage wereldvoorraad.

 • no-profile-image

  arme consumptieboer

  niet tekenen dus!!!

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Ik teken echt geen contract onder de kostprijs. Er zijn gewassen met minder risico, die meer opbrengen, dan de kostprijs !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.