Home

Achtergrond

Iedereen wil erbij zijn in Washington

Met honderdduizenden zijn ze uit alle windstreken van het land naar Washington gekomen om daar de aftrap mee te maken van de inauguratie van Barack Obama.

"Ik zou er zelfs voor naar de maan zijn gevlogen, als het moest'', zei Kelly King uit San Diego (Californië). "Ik wil deze historische gebeurtenis voor geen goud missen.''

De bezoekers willen in levenden lijve aanschouwen hoe geschiedenis wordt geschreven in de Amerikaanse hoofdstad. 'We zijn allen een' is het thema van de muzikale viering. Mary Nelson uit Ocean Springs (Mississippi): "Ik ben hier om God te danken, mijn gebeden zijn verhoord.'' Con Klinp uit Atlanta (Georgia): "Zoiets maak je maar eens in je leven mee.'' Darlena Ricks (Virginia): "Over een paar honderd jaar wordt nog over dit moment gesproken.''

Op de historische trappen van het Lincoln-monument, waar de Amerikaanse democratie door de jaren heen haar vitaliteit heeft getoond, heet Obama zijn aanhangers welkom: "Ik neem jullie meningen elke dag mee als ik de Oval Office binnenwandel'', laat hij de menigte weten. Tegen de achtergrond van de historische monumenten dragen popsterren als Bruce Springsteen, Stevie Wonder en Beyoncé de optimistische boodschap van Amerika's eerste zwarte president uit.

Volgens Kelly King, die Obama's hoofd trots op haar T-shirt draagt, is zijn grote kracht dat hij mensen weet te betrekken bij zijn zaak. "Hij inspireert de hoop, maar wij de gewone mensen zijn de hoop'', zegt ze. "Wij moeten uiteindelijk de problemen in dit land oplossen, dat kan Obama niet in z'n eentje.''

Victoria Wheeler zit na afloop aan de voet van het Lincoln-monument en voelt zich geïnspireerd door de andere grote presidenten van Amerika. "Obama staat nog maar aan het begin, hij moet zich nog bewijzen. Maar na de afgelopen acht Bush-jaren zijn we zo blij dat eindelijk iemand anders de kans krijgt zichzelf te bewijzen.''

Wheeler is een van de gelukkigen die een kaartje hebben om de inauguratie van Obama van dichtbij mee te maken. Ze is ervan overtuigd dat Obama's inaugurele toespraak, net als die van Lincoln, nog lang zal resoneren. Haar dochtertje (1) gaat mee. "Ik wil dat ze later kan zeggen dat ze erbij was.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.