Home

Achtergrond 2 reacties

ING-bank verwacht lagere varkensprijs in 2011

De ING-bank verwacht een daling van de varkens- en biggenprijzen in 2011.

Die prijzen zullen dit en volgend jaar hoger liggen dan in 2008 als gevolg van de varkenscyclus. Dat zei Kees van Vliet, branche-manager vee, vlees en eieren bij ING, gisteren op een studieavond van mengvoerfabrikant Cehave Landbouwbelang Voeders.

Door een daling van het aanbod van vleesvarkens en biggen zullen de varkenshouders in 2009 en 2010 financieel gezien goede jaren hebben volgens Van Vliet. Zij hebben het geld dat zij in die jaren verdienen nodig om te voldoen aan welzijns- en milieueisen. Zo moeten varkenshouders, die niet onder de IPPC-richtlijn vallen, hun dieren de komende jaren in emissie-arme stallen gaan houden. Het gaat daarbij om varkenshouders met minder dan 750 zeugen of 2.000 vleesvarkens. Het is nog onduidelijk of dit in 2010 of 2013 moet gebeuren. Daarover moet de Nederlandse regering nog een beslissing nemen.

Daarnaast gelden vanaf 2013 nieuwe welzijnseisen voor vleesvarkens, biggen en zeugen. De laatstgenoemde dieren moeten dan in groepshuisvesting met een oppervlak van 2,25 vierkante meter per dier zitten. Biggen moeten dan 0,4 vierkante meter tot hun beschikking hebben. Voor vleesvarkens onder 85 kilo geldt een norm van 0,8 vierkante meter en voor vleesvarkens met een gewicht van 85 tot 110 kilo 1,0 vierkante meter. "De lagere varkens- en biggenprijzen remmen de vernieuwingsdrang in 2011", zegt Van Vliet.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    lol

    Geen helderziende kraats,beesd alleen goed contact met de supermarkten, die hebben het heft in handen.

  • no-profile-image

    Kraats

    ING helderziende kunnen varkensprijzen in 2011 voorspellen; konden ze dat maar over hun eigen bedrijf, al was het maar een maand vooruit !

Of registreer je om te kunnen reageren.