Home

Achtergrond 263 x bekeken

Hoop op prijsherstel en groeiende vraag

Bedrijven in de agribusiness kunnen hoop putten uit een verwacht prijsherstel en een wereldwijd groeiende vraag naar agrarische producten.

Analisten voorspellen voor dit jaar een prijsherstel, nadat de prijzen van agrarische grondstoffen in de tweede helft van vorig jaar fors onderuit zijn gegaan. Daarnaast wijzen zij ook op de groeiende wereldbevolking waardoor de vraag naar voeding toeneemt.

In 2008 zagen voedings- en agrarische toeleveringsbedrijven hun beurskoersen fors dalen. Het Amerikaanse agriconcern General Mills was de enige uitzondering met een koerswinst van 6,6 procent. De AgD-beursindex daalde zo’n 30 procent. Ter vergelijking; de AEX-index in Amsterdam kelderde 52,3 procent.

De trekkerproducenten kregen op de beurs de grootste klappen; vooral in september en oktober gingen hun koersen onderuit. Daarnaast waren er grote verliezen voor de grote vleesconcerns.

Sinds eind oktober vertoont een aantal bedrijven een sterk herstel, zoals Archer Daniels Midland, Südzucker, Yara, Syngenta en Bunge. De beurskoersen van andere bedrijven stegen licht of stabiliseerden zich.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.