Home

Achtergrond 193 x bekeken

Hitte als alternatief voor chemische gewasbescherming

Met hitte lukt het niet alleen om - met een brander - kiemend onkruid op te ruimen, maar is het ook mogelijk om in allerlei soorten gewassen de druk van insecten en schimmels terug te dringen.

In Noord- en Zuid-Amerika en in Australië is er al behoorlijk wat ervaring mee, in Europa worden de komende maanden de eerste machines ingezet. Het idee is over komen waaien uit Chili, waar men met hete lucht probeerde om fruitbomen vorstvrij te houden. De luchtstroom bleek hier ook een reductie van ziekten en plagen te geven, zonder het gewas zelf te beschadigen. Voortbordurend op dit principe zijn aangepaste machines ontwikkeld voor de inzet voor rijenteelten in fruit en in vollegrondsgroenten.

Met een lpg-brander op het getrokken apparaat wordt lucht opgewarmd tot 100 graden Celsius, in werveling gebracht, en met een snelheid van 200 kilometer per uur in het gewas geblazen, bij een rijsnelheid van 8 kilometer per uur. Als bijkomend effect zou het gewas reageren met een hogere productie en vervroeging van de oogstrijpheid.

De TPC-machines (TPC = Thermal Pest Control) wordt vertegenwoordigd door Lazo TPC Europe, deze vestiging van het in Amerikaanse moederbedrijf zit in Hoogeloon. Nog niet duidelijk is waar en in welke gewassen de eerste machines in Europa worden uitgeprobeerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.