Home

Achtergrond 232 x bekeken

Het kan nog donkerder op de Veluwe

Het kan nog donkerder op de Veluwe. Donderdag presenteren 16 gemeenten op en langs de Veluwe daarom een plan om de lichtvervuiling te laten afnemen.

Het plan is onderdeel van het project Veluwe Donker en Stil van de provincie Gelderland. De gemeenten gaan de openbare straatverlichting aanpassen en voorzien van dimmers. Ook gaan de overheden particulieren en bedrijven wijzen op de mogelijkheden die zij hebben om lichtvervuiling te verminderen.

Projectleider Henk Willems van de provincie Gelderland stelt dat de afgelopen vier jaar al veel is gedaan om de Veluwe weer donker te maken. Arnhem, Ede en Apeldoorn pakten hun straatverlichting al aan. Zo zet Apeldoorn 's nachts de lichtreclame uit.

Inmiddels is grotendeels in kaart gebracht hoe donker het 's nachts wordt in Gelderland. Volgens Willems zijn er wel degelijk heel donkere plekken te vinden in de provincie. Glastuinbouwgebied Bergerden in de Betuwe daarentegen is een gebied waar het maar nauwelijks donker wordt.

Gelderland investeerde de afgelopen jaren miljoenen euro's in stil asfalt om de buitengebieden naast donkerder ook stiller te maken. ,,Niet het verkeer, maar natuurgeluiden moeten daar in de nacht domineren'', aldus Willems.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.