Home

Achtergrond 185 x bekeken

'Hervorming financieel stelsel voorwaarde voor duurzame globalisering'

Een grondige hervorming van het internationale financiële stelsel is een noodzakelijke voorwaarde voor duurzame globalisering.

Dat schrijft het kabinet in een uitgebreide reactie op een advies van de SER (Sociaal-Economische Raad) over duurzame globalisering.

Pas als er een stevig financieel-economisch fundament (profit) ligt, kan worden gewerkt aan de twee andere duurzaamheidsaspecten, people en planet, schrijft het kabinet. "Een internationale gemeenschap die werkt aan een meer solide en rechtvaardiger economisch fundament van de internationale rechtsorde, zal meer inspanningen kunnen mobiliseren voor de sociale en leefbaarheiddimensies van duurzame globalisering."

Bij leefbaarheid (planet) denkt het kabinet allereerst aan de gevolgen van klimaatverandering; met name de CO2-uitstoot moet omlaag. Het kabinet wil in zijn streven om het dierenwelzijn op een hoger plan te brengen zoveel mogelijk aansluiten bij de standaarden van Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).

Daarnaast moet zoveel mogelijk in Europees verband worden geopereerd om duurzame globalisering tot stand te brengen. De EU levert de Nederlander een fors inkomensvoordeel (circa 2.000 euro per jaar, aldus het CPB) op, onderstreept het kabinet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.