Home

Achtergrond 5 reacties

'Heffing varkensvlees aankaarten'

Minister Gerda Verburg (LNV) is ontstemd over het voornemen van de VS om in maart een importheffing van 100 procent in te stellen voor Nederlands varkensvlees.

Ze gaat de zaak op meerdere niveaus aankaarten, zo zei ze vanmiddag tijdens een lunchbijeenkomst met journalisten. "Ik zit op het vinkentouw."

Verburg wil daarbij niet alleen de Europese weg bewandelen, deels in WTO-verband, maar de kwestie ook direct met de Amerikanen bespreken. Ze zal de Nederlandse landbouwvertegenwoordiger in Washington hiertoe opdracht geven.

De Verenigde Staten besloten onlangs tot de importheffing, met ingang van 23 maart. Het betreft een strafmaatregel vanwege de Europese weigering om Amerikaans hormoonvlees te accepteren. Al in 1998 stelde een WTO-panel de VS in het gelijk in deze zaak.
Overigens is niet alleen Nederland getroffen door de maatregel. Deze geldt ook voor varkensvlees uit Zweden, Frankrijk, Finland en Ierland. Denemarken blijft gevrijwaard van de importheffing.

Verburg meldde vandaag ook dat Frankrijk begin deze week op de Landbouwraad wederom had gevraagd de private opslag van varkensvlees mogelijk te maken. Dat verzoek werd echter verworpen, ook door Nederland. "Dat gaat me veel te snel", aldus minister Verburg.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Als ze dan ook meteen maar haar "ballen" laat zien want dit is puur handelspolitiek en heeft nietst te maken met varkensvlees. Dit wordt meteen een pleidooi tegen de WTO, ondanks dat we nu een nieuwe "administration" in Amerika hebben. Waarom ik zo vel reageer? Nou onze vrienden van ZLTO (lees VION) zullen deze importheffing van USA meteen aangrijpen om de inkoopprijs nog verder te verlagen terwijl we maar over een paar tiende van een % van exportwaarde praten!!! (Dus; Derk Klein Kranenberg voor jouw is er ook werk aan de winkel om dit, in journalistieke ogen gezien storm in een glas water betreffende de wereldhandel in varkensvlees, te relativeren en het tot proporties terug brengen van het belang/dreiging van het opleggen van een importheffing door de Amerikanen.) We hebben al te veel onzin, en daardoor dalende prijzen, gehoord over de credietcrisis terwijl er in europa in 2009 (volgens boerderij) 3% minder varkens worden gehouden. Dit in achtnemend, en de wetten van de economie in ons achterhoofd hebbende, zou een daling van een paar % al moeten leiden tot prijs verhogingen maar nu wordt er ingespeeld op het centiment van de (beurs) handel en beuren de producenten minder terwijl de consumenten dit niet in hun beurs merken. Alles en iedereen in de media heeft het er maar over dat de bank-CEO's (van voor 2009) witteboordencriminelen zijn maar als ik nu naar de rest van de reëele economie kijk zijn de "gewone" directeuren niet anders en proberen ze, over de rug van hun leveranciers, de hun schaapjes op het droge te krijgen voordat de marge van hun "compangie" onder de 10% duikt! P.S. nog een opmerking ten opzichte van de bankwereld: hoezo durfen ze nu met hun duurzaamheidscriterium te komen? Als er nu iets niet duurzaam blijkt te zijn is het wel onze "vrije" handel. Ik zie dit dus ook als niets minder dan als op het centiment van de consument inspelen! Om het verhaal niet al te lang te maken brei ik er nu maar een eind aan maar ik hoop dat ik niet de enige ben die er zo over denkt!

 • no-profile-image

  jan

  als Derk niet gekleurd zou praten , zou het alleszins al effekt hebben , je zou denken dat de grootste sponsors van boerderij Vion , en de veevoerbedrijven zijn , want goed mogelijk is

 • no-profile-image

  wakker diertje

  Europa wil geen hormoonvlees, USA wil geen bio-industrie varkensvlees: dat is juist goed nieuws voor de varkens en de koeien! Hopelijk wordt er nu eens nagedacht over de waanzin van de bio-industrie.

 • no-profile-image

  Boer

  Ok wakker diertje.Om te beginnen worden er in Europa en in de States geen hormonen gebruikt in varkens.De meeste Amerikaanse varkens groeien op op hele grote intensieve bedrijven waar het welzijnsniveau onder dat van nederland ligt.Je lult dus uit je nek.Trek het je niet te erg aan want dat is een probleem dat bij wakkere dieren vaak voor komt.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Down under varkentje heeft ook iets om te knorren, zijn verhaal veel te lang om te gaan lezen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.