Home

Achtergrond

Heemskerk voorzichtig kritisch over Obama

Na alle jubelreacties op de inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama durft staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) "voorzichtig kritiek'' te geven op diens economische plannen om de financiële crisis te bestrijden.

Het gaat om 5,6 procent van het bruto binnenlands product, 800 miljard dollar (620 miljard euro), waarvan 300 (232 euro) lastenverlichting. Heemskerk plaatst kanttekeningen bij de houdbaarheid van die lastenverlichting. Hij maakt zich zorgen over protectionistische neigingen in de Verenigde Staten en de gevolgen daarvan voor de WTO-onderhandelingen.

Bovendien vindt hij dat Obama een bijdrage moet leveren aan de versterking van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de effecten van de nationale crisis op internationaal niveau tegen te gaan, zei hij.

Tijdens een bijeenkomst van Instituut Clingendael in Den Haag memoreerde de staatssecretaris dat de Amerikaanse burgers 80 procent van de 600 euro die ze in mei kregen om de bestedingen aan te wakkeren, opspaarden of gebruikten om schulden af te lossen.

Het ideale investeringspakket is gericht op duurzaamheid en de kenniseconomie, zei Heemskerk. Hij maakt zich zorgen over protectionistische neigingen in de Verenigde Staten en de gevolgen voor buitenlandse bedrijven. Leiders in het Congres zeggen: buy American, hield hij zijn toehoorders voor. "Het bekt ook lekker'', zei Heemskerk. "Maar als iedereen zijn markten gaat afsluiten en eigen bedrijven voortrekken zijn we uiteindelijk verder van huis.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.