Home

Achtergrond

Grotere graanoogst voorspeld in EU

Het Franse analysebureau Stratégie Grains verwacht dat de EU dit jaar 296 miljoen ton graan gaat oogsten.

De Europese Commissie voorspelt een oogst van 292 miljoen ton. De EU verbruikt jaarlijks ongeveer 275 miljoen ton graan. De Commissie kwam vorige week met de eerste oogstprognose voor het volgende graanseizoen 2009/2010. De Commissie gaat uit van een totale oogst van 292 miljoen ton. De prognose is gebaseerd op een inschatting van het areaal en de gemiddelde opbrengst van de laatste vijf jaar.

Stratégie Grains baseert zich op gegevens van informanten. In december in de eerste oogstprognose ging het analysebureau nog uit van een graanoogst van 292 miljoen ton. De prognose van deze week ligt 4 miljoen ton hoger.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw benadrukt dat het eerste indicaties zijn. “Er is nog niet bekend hoeveel zomergraan ingezaaid gaat worden. Ook het weer heeft veel invloed op de oogst.”

De oogstprognoses van de Commissie zijn in het huidige seizoen 2008/2009 voortdurend bijgesteld. In januari vorig jaar ging de Commissie uit van een graanoogst in 2008 van 283,8 miljoen ton. De definitieve oogstprognose in december kwam op 312,7 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.