Home

Achtergrond

Grote omzet Ahold tijdens feestdagen

Supermarktconcern Ahold heeft tijdens de afgelopen feestdagen in Nederland en de Verenigde Staten weinig gemerkt van de economische teruggang.

Het moederbedrijf van ketens als Albert Heijn sprak vandaag van een "grote omzet'' in beide landen. Het hele concern boekte een kwartaalomzet van 6,6 miljard euro, 12,9 procent meer dan de 5,84 miljard euro een jaar eerder. Het resultaat over de laatste maanden van 2007 is exclusief de omzetbijdrage, 773 miljoen euro, van Schuitema. Ahold verkocht zijn belang van 73,2 procent in dat bedrijf vorig jaar aan investeringsmaatschappij CVC.

Albert Heijn was in de laatste drie maanden vorig jaar goed voor een omzet van 2,2 miljard euro, een stijging van 11,6 procent. De winkelketen maakte zelf vrijdag bekend dat het vorig jaar gemiddeld een marktaandeel had van 31,3 procent, een stijging van 1,8 procent ten opzichte van 2007. Een half procent van die toename schrijft Albert Heijn toe aan de ruim vijftig winkels die werden overgenomen van Schuitema.

De omzet van Ahold kwam overeen met de gemiddelde verwachting van analisten. De groei van de zogeheten identieke omzet bij Albert Heijn, gemeten op basis van hetzelfde aantal winkels, viel echter een beetje tegen. Deze groei bedroeg 5,2 procent waar de analisten in doorsnee rekenden op 6,1 procent.

De Amerikaanse ketens Stop & Shop en Giant Landover haalden een omzet van 4 miljard dollar, bijna 3 procent meer dan een jaar eerder. In de eveneens Amerikaanse winkels van Giant Carlisle werd bijna 8 procent meer omgezet, waarmee de opbrengsten uitkwamen op 1,1 miljard dollar. De indentieke omzet steeg bij deze supermarkten meer dan verwacht.

De groei van Ahold in de Verenigde Staten staat haaks op de ontwikkeling bij het Amerikaanse Wal-Mart. Dat bedrijf, de grootste detailhandelaar ter wereld, kwam vorige week met tegenvallende omzetcijfers over december en waarschuwde voor een lagere winst over het vierde kwartaal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.