Home

Achtergrond 160 x bekeken

Grondig

De grondprijzen voor agrarische gronden zijn in het vierde kwartaal van 2008 behoorlijk gedaald. De prijs voor bouwland daalde met 6 procent, terwijl grasland 4 procent goedkoper werd ten opzichte van het derde kwartaal van 2008.

Ondanks de daling ligt het prijsniveau nog ruim boven dat van het vierde kwartaal van 2007. Opvallend is dat de cijfers van het Kadaster tegenstrijdig zijn met de constateringen die makelaars doen over de grondmarkt. Makelaars stellen vast dat de recordbedragen die in de zomerperiode werden betaald nu achterwege blijven, maar van een daling van de grondprijs zou zeker geen sprake zijn.

De vraag is nu wie de waarheid spreekt. Makelaars hebben vaak kritiek op de cijfers van het Kadaster. De cijfers lopen ver achter de trend aan door het verschillende moment van transactie en registratie. Veel transacties in relatief goedkope of dure gebieden zorgen voor een vertekend beeld. Het zijn veelgehoorde kritieken. Het Kadaster geeft geen inhoudelijk commentaar op de cijfers. Zij registreren slechts.

Een klein verschil is hiermee wel te verklaren. Maar een daling van zo’n 5 procent ten opzichte van een stabiele prijs is hiervoor te veel. Het riekt ernaar dat makelaars de prijs hoog willen houden.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.