Home

Achtergrond

Grondeigenaren overwegen proces over aanleg gasleiding

Zeeuwse en Belgische grondeigenaren en pachters overwegen gezamenlijk te gaan procederen over de aanleg van een gasleiding van Gasunie van de Westerschelde naar Zelzate.

De boeren vinden 90 cent per vierkante meter te weinig voor het gebruik van de percelen. In totaal gaat het over een afstand van 45 kilometer, waarbij een breedte van 10 meter nodig is voor de aanleg van de leiding. De leiding is onderdeel van 450 kilometer nieuw aan te leggen gasnet in Nederland, als onderdeel van de Europese gasrotonde.

”We zullen de aanleg van de gasleiding niet tegen kunnen gaan, maar de vergoeding die ons geboden wordt is veel te laag. We overwegen te gaan procederen, er zijn meer dan voldoende aanknopingspunten”, zegt Egbert Vervaet, een van de kartrekkers van het collectief.

Over drie weken nemen de betrokken grondeigenaren en pachters een besluit. ”Het gaat hier om een gasnet met commerciële belangen. De opstalvergoeding van 90 cent is echt een schijntje in vergelijking met de miljoenen aan aanlegkosten en de miljarden aan omzet die met de leiding gemaakt kan worden. Er liggen hier al vijf gasleidingen, we accepteren dit niet langer voor de huidige voorwaarden”, aldus Vervaet.

Gasunie kan de gedoogplicht inzetten als grondeigenaren en -gebruikers de aanlegcondities weigeren. ”Nu in heel Nederland gas beschikbaar is, is deze wet niet meer van deze tijd”, vindt Vervaet. Het gaat het collectief alleen om de opstalvergoeding. ”De schadevergoeding voor de aanleg is goed geregeld”, aldus Vervaet.Eerder kregen grondeigenaren bij de aanleg van de AmBra-leiding na jarenlang procederen een hogere vergoeding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.