Home

Achtergrond

Goedpraten

Het gebruik van nicotine tegen bloedluis in de Nederlandse pluimveehouderij is niet goed te praten, zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de vakbond van pluimveehouders NVP. Maar vervolgens doet het oud-VVD-Kamerlid dat wel.

Daarmee spreekt Oplaat zichzelf niet alleen tegen, maar berokkent hij zijn achterban schade. De NVP-voorzitter zegt niet verbaasd te zijn dat pluimveehouders naar het verboden middel grijpen. Sterker nog, hij noemt dat begrijpelijk. De motivatie voor die stellingname: er is geen goed alternatief middel en in andere landen mag het wel.

Dat laatste kan worden bestreden, maar omdat het elders mag hoeft hier geen verbod te worden overtreden. Dat verbod is er niet voor niets: nicotine is zeer giftig, met name voor de gebruiker. In die zin dient een belangenbehartiger als Oplaat zijn achterban juist in bescherming te nemen. Bovendien is het gebruik in de buurlanden niet zo vrijelijk toegestaan als wordt beweerd. De harde aanpak van nicotine­gebruik in Duitsland bij Deutsches Frühstückei in 2006 is daar een voorbeeld van.

De sector moet er met de overheid alles aan doen goedwerkende, veilige bestrijding van bloedluis te realiseren. Illegale praktijken goedpraten biedt daarbij geen soelaas.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.