Home

Achtergrond 478 x bekeken 2 reacties

Goede afzet voor uienzaad

Uienzaadfirma's uiten zich positief over de zaadbestellingen die telers doen voor het komende seizoen. Bij een gelijkblijvend of zelf krimpend areaal verwachten ze een groter marktaandeel te krijgen.

De zaadbestellingen lopen wat achter op vorig jaar en dat is logisch, zegt verkoopdirecteur Jeroen de Haas van De Groot en Slot. "Vorig jaar hadden we te maken met tekorten, waardoor bestellingen extra vroeg werden verstuurd. Hierover maken we ons dit jaar geen zorgen."

Er is veel vraag naar nieuwe rassen, merkt De Haas. Ook de rode uien doen het erg goed. "We hebben de indruk dat we in totaal meer gaan verkopen dan vorig jaar. Meer telers kiezen voor onze rassen." Tweederde van de bestellingen is ongeveer binnen, geeft De Haas aan. Een areaalgroei zit er niet in. "Ik denk dat het gelijk blijft en dat is gezien de prijsvorming ook goed."

Ook uienspecialist André Boot van Nickerson-Zwaan voorzieteen groter marktaandeel voor zijn bedrijf. "De nieuwe rassen worden zeer enthousiast ontvangen en ook de vertrouwde soorten worden goed besteld. We zijn ongeveer op de helft en de afzet verloopt naar verwachting. Wel gaathet in het Noorden een beetje harder dan in het Zuiden."

Hij merkt een verschuiving van de vraag van hoog renderende rassen naar rassen die zich in bewaring beter houden. "Dat komt door problemen die zich nu voordoen met grove nekken."

Kees Hoogzand, directeur van Hoza, laat weten dat de bestellingen goed lopen. "We zitten weer op het niveau van vorig jaar. Het lijkt erop dat we meer gaan verkopen." Hoogzand verwacht een areaalkrimp van 5 tot 10 procent, net als collega Boot. "Een echt goed alternatief hebben uientelers niet. Alle prijzen zijn laag."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sjaak

  Bejo Zaden gaan echt niet meer verkopen dan vorig jaar,de prijs is bijna 20 % omhoog gegaan en van de concurrent niet.
  En de rassen van hun zijn echt niet beter hoor.

 • no-profile-image

  zaadje

  Das grappig, 3 firma's verwachten gelijkblijvend tot krimpend areaal maar alle 3 denken ze meer te gaan verkopen. gaan we collectief dikker zaaien dan??

Of registreer je om te kunnen reageren.