Home

Achtergrond 225 x bekeken 1 reactie

Glazen bol

Wie zich waagt aan voorspellingen voor het nieuwe jaar, begeeft zich op glad ijs. Kijk maar eens wat de afgelopen maanden allemaal onder de noemer ’kredietcrisis’ is gebeurd. Het ene ongelooflijke na het andere deed zich voor, en het einde lijkt niet in zicht.

Dapper dus dat LTO-voorman Albert Jan Maat zich waagt aan een doorkijkje. Hij is niet echt pessimistisch over 2009. Hij ziet door vraaguitval mogelijkheden voor de tuinbouw, denkt dat het melkaanbod in de EU slinkt en zo weer wat lucht verschaft in de zuivel. Maat ziet ook wat lichtpuntjes voor de intensieve veehouderij, maar plaatst direct kanttekeningen. Het beeld in de glazen bol voor de akkerbouw is kennelijk dermate troebel, dat Maat zich daar maar niet aan waagt.

Talloze nuanceringen maken eigenlijk alles mogelijk. Duidelijk is wel dat het verloop van de kredietcrisis – voor zover die er daadwerkelijk is en niet een aangepraat fenomeen met inmiddels zeer verstrekkende gevolgen – alles bepalend is voor 2009. En Maat heeft, in navolging van de aardverwekende industrie Vavi, het grootste gelijk dat in dat licht een vlammend pleidooi wordt gehouden voor kredietverzekeringen. Zeker de aardappelexport heeft al problemen omdat die waarborg moeilijk te verkrijgen is, maar ook in andere sectoren speelt dit. Gezien het grote belang van de agrarische export moet er alles aan gelegen zijn die veilig te stellen. Desnoods met Haagse steun.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Helemaal niet dapper maar realistisch die Albert Jan Maat. De feiten bij elkaar optellen. De kredietcrisis, voor zover als die zou bestaan, wordt aangegrepen om fouten weg te werken. Wanneer het mismanegement is hersteld is de kredietcrisis over.

Of registreer je om te kunnen reageren.