Home

Achtergrond 307 x bekeken 21 reacties

Gewijzigde statuten DOC maken NMV-actie moeilijker

De actie die de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) voorbereidt bij DOC Kaas wordt bemoeilijkt door een recente statutenwijziging bij de coöperatie.

Dit constateert NMV-voorzitter Peter ten Hoeve. Hij meent dat DOC de statutenwijziging bewust heeft aangegrepen om het de NMV moeilijk te maken. Voorzitter Gerard Nijhof van coöperatie DOC ontkent dat. "Wij hebben vorig voorjaar al aangekondigd dat we de statuten zouden aanpassen. Dat is in december vorig jaar gebeurd."

Ten Hoeve constateert dat de wijziging is vastgesteld na de aankondiging van de acties. Voor het bijeenroepen van een rayonvergadering is nu per rayon 10 procent van de stemmen vereist in plaats van 10 procent van het totaal aantal leden. Ook is de drempel voor het wegsturen van bestuurders hoger, constateert hij. Dat de coöperatievoorzitter alle rayonvergaderingen leidt en de agenda bepaalt, is volgens Nijhof niet nieuw.

Ten Hoeve constateert dat het desondanks mogelijk blijft om de statuten door de leden te laten aanpassen. Volgens hem is dit nodig om de gewone leden meer inspraak te geven bij de gang van zaken in de coöperatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Altijd maar lopen zeuren dat de ander het fout doet.Gaat de ander, de DDB, tot actie over is het weer niet goed. Hoelang willen jullie nog een slechte melkprijs accepteren? Stelletje duffe ellendelingen.

 • no-profile-image

  boerin W

  NMV en DDB zouden wel gek zijn , in mei staken is veroordeeld,nu zoeken de boeren het eerst zelf maar even uit.

 • no-profile-image

  Jan

  @Boer, Boer, zou het niet verstandiger zijn om de LTO op te heffen. War hebben zij tot nu gepresteerd???? En wanneer hebben zij actie gevoerd???? Het enige wat ze gedaan hebben is de boeren aanzetten tot meer poduceren voor marktprijzen (vraag en aanbod verhaal) die door overproduktie totaal in elkaar gestort zijn. En nu vragen om regulering van de melkmarkt, waar de DDB en de NMV altijd al voor pleiten. Wie moet zich zelf nu opheffen wegens wanbeleid?????

 • no-profile-image

  w.j.

  Vriendelijk dank namens al jouw DOC collega's die door deze melkprijs in zwaar weer verkeren, dat je dit af wilt doen als "gezeur".

 • no-profile-image

  h brand

  melkprijs moet omhoog zo snel mogelijk anders steek de melk in de reet ,of is soms fabriek duur in onderhoud anders ga samen met humana duitsland jullie steken liever zelf geld in de reet

 • no-profile-image

  h,brand

  melkprijs moet nu omhoog van doc kaas

 • no-profile-image

  twente

  die brand is een echte ddber het is net of doc zorgt voor de slechte melk prijs de spot notering is nu 14cent laat brand en al die ddbers en nmvers daar de melk aan leveren want dat was voor een jaar terug toch zo goed volgens sieta en peter dat er een spot markt kwam nou toen hadden sieta en peter toch ook visie dus nmv en ddb begin lekker zelf melk te verwerken

 • no-profile-image

  Harmpie

  Het was toch echt van het voorjaar (2008) al bekend.Geen verhalen in de wereld brengen NMV en de rest.Wie dat ook zijn mogen.Verkoop de melk zelf duurder!! Drammers. Bah!!!!!

 • no-profile-image

  w.j.

  Sinds wanneer is een vergadering organiseren een opstand ? Van een opstand spreek je alleen wanneer de bestuursvorm een dictatuur is................

 • no-profile-image

  jan

  waarom gaat de nmv en de ddb nu geen actie voeren nu de prijs slecht is als je het over visie hebt gaan ze actie voeren in mei als de prijs 38 cent is wie is hier nou gek

 • no-profile-image

  boer

  dit heeft doc goed bekeken je laat toch geen vergadering leiden door de nmv wat de melk cooperatie aan gaat want dat is zorgen voor opstand

 • no-profile-image

  boer

  boerin w.w dan zijn ze ook

 • no-profile-image

  Jan

  Vraag je zelf eens af: als DOC niets te verbergen heeft, waarom zijn dan de statuten gewijzigd. Waar zijn ze bang voor ???? Waarom spreekt Nijhof over "klaar zijn voor de aktie van NMV" ????
  In plaats van er inhoudelijk op in te gaan, het minste wat de leden mogen verwachten, maken ze "zich klaar" (o.a. statuten gewijzigd zodat het voor leden veel lastiger is geworden een rayonvergadering uit te roepen en hierin wordt expliciet vastgelegd (nieuw artikel) dat de voorzitter bepaalt wie er aan het woord mag (zie art. 17 nieuwe statuten). Als je zorgt dat er geen kritische vragen gesteld kunnen worden, hoef je ze ook niet te beantwoorden !!
  Des te meer tegengas er wordt gegeven, des te meer word de indruk gewekt dat er inderdaad iets aan de hand is. Leden worden hierdoor alleen maar ongeruster. Na enig gegoogel kwam ik zelf bijvoorbeeld op www.hetweigevoel.nl. Wat is hier aan de hand ??

 • no-profile-image

  Harmpie

  Volgens mij staat Brand in de brand.Er komt geen fatsoenlijk woord meer uit.Neem Middagje Vrij.

 • no-profile-image

  jva

  Jongens jongens toch wat is het makkelijk om nu doc onderuit te halen een jaar geleden nog was doc heilig en Friesland en Campina de kwade jongen. Doc is gewoon een kaasfabriek die ook niets anders doet dan kaaaaas maken als je dan nu gewoon naar de noteringen voor kaas kijkt kun je eigenlijk niet anders dan concluderen dat doc het nog erg goed doet op basis van de noteringen zou je een melkprijs verwachten van amper 20 cent. Wie niet afhankelijk wil zijn van alleen kaas voor zijn melkprijs moet gewwoon niet bij doc zijn om zijn melk te laten vermarkten. Voor de jongens van NMV en DDB heb ik nog een tip, Friesland campina heeft nog een paar goede melkfabrieken te koop staan doe daar een goed bod op en ga zelf je eigen cooperatie beginnen betaal van het begin af aan minimaal 40 cent en dan maar zien of en wanneer je omvalt.
  Groeten,
  John.

 • no-profile-image

  Gert-Jan

  Die brand kan zichzelf beter in de kont kruipen, schandalig hoe hij zijn eigen cooperatie de grond in trapt.

 • no-profile-image

  h van duren

  stomme donders van doc melkprijs moet om hoog sukkels bij doc kaas

 • no-profile-image

  piet

  volgens mij moet er eens naar bestuur van de nmv en ddb gekeken worden of gewoon opheffen ik denk dat dat de beste actie is

 • no-profile-image

  boer

  laat de nmv net zoveel vergaderingen beleggen als ze willen maar dan van hun eigen ze kunnen nu toch melkverwerking kopen of laten ze er zelf een oprichten en hou op met zeuren over een ander dus nmv aan het werk. maar dat willen ze niet nee zeuren en klagen over anderen

 • no-profile-image

  boer

  veehouder ergens toen de melkprijs goed was werd er actie gevoerd was dat dan verstandig ik blijf er bij als de ddb en de nmv niet word opgehefen en niet gezammelijk op trekken komen we steeds verder uit elkaar.

 • no-profile-image

  w.j.

  "Een kat in het nauw maakt rare sprongen". Dit blijkt uit de reactie van boer Brand die door deze melkprijs het hoofd niet boven water kan houden. Triest genoeg. Ook de reacties daarop getuigen van angst: doordat boeren zich niet meer stil houden, komen er "posities" in gevaar. Het zijn dan ook overduidelijk geen reacties van boeren.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.