Home

Achtergrond

Gevolgen gasconflict breiden zich uit

De gevolgen van het gasconflict tussen het Russische staatsgasbedrijf Gazprom en Oekraïne breiden zich uit.

Vandaag bleek dat alle leveringen van Russisch aardgas via pijpleidingen in Oekraïne richting Zuidoost-Europa en Turkije zijn stilgevallen. Ook Oostenrijk en Tsjechië kampen met een sterke terugval in de aanvoer.

Vrijwel alle leveringen via Oekraïne richting landen als Griekenland, Turkije, Macedonië, Kroatië, Polen, Bulgarije en Roemenië zijn inmiddels opgeschort. Landen als Nederland, Italië, Duitsland en Frankrijk hebben vooralsnog geen last van het gasconflict.

Gazprom heeft de gaskraan naar Oekraïne maandag grotendeels dichtgedraaid wegens een conflict over achterstallige betalingen en prijzen. Daardoor zijn ook de leveringen van Russisch aardgas aan Europese landen verstoord geraakt. Ongeveer een kwart van de Europese gasvoorziening is afkomstig uit Rusland. Hiervan loopt 80 procent via pijpleidingen in Oekraïne.

De regering van Bulgarije riep een crisisberaad bijeen. Het land is extra kwetsbaar voor de verstoring omdat het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Griekenland en Turkije, geen alternatieve aanvoerwegen heeft voor gas. De temperatuur in het land daalde afgelopen nacht tot onder de minus 15 graden Celcius.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.