Home

Achtergrond

Gemeenten steeds groter

Het aantal inwoners van gemeenten is sinds 1960 gemiddeld meer dan verdrievoudigd.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. In 1960 was het gemiddeld inwonertal nog 11.500. Vorig jaar steeg dat aantal naar 37.000.

Nederland telt dit jaar 441 gemeenten, twee minder dan vorig jaar. In Noord-Holland is Bennebroek bij Bloemendaal gevoegd, in Zuid-Holland is de nieuwe gemeente Kaag en Braassem ontstaan uit het samengaan van de gemeenten Alkemade en Jacobswoude.

Door het voortgaande proces van herindelen is het aandeel gemeenten met minder dan 20.000 inwoners sterk afgenomen. Herindelingen vinden vaak plaats om de bestuurskracht te vergroten. In 1960 waren in ons land nog 993 gemeenten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.