Home

Achtergrond

Gemeenten maken bestemmingsplannen niet meer zelf

Negentig procent van de gemeenten maakt zelf geen bestemmingsplannen meer. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Oranjewoud onder honderd gemeenten.

Daarnaast blijkt dat meer dan de helft van de gemeenten nog niet bezig is met de planprocedure zoals die volgens de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) moet. Volgens deze wet moeten nieuwe bestemmingsplannen vanaf juli dit jaar inzichtelijk zijn via internet. "Gemeenten onderschatten de organisatieslag die deze digitalisering vergt", aldus de onderzoekers.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten is het al jaren dat gemeenten het maken van de bestemmingsplannen uitbesteedt omdat er een tekort is aan deskundigen ruimtelijke ordening. VNG maakt zich zorgen over de inhoudelijke deskundigheid op dit terrein bij de gemeenten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.