Home

Achtergrond 180 x bekeken 1 reactie

Geld lenen nauwelijks tot niet goedkoper

Lenen wordt voor een gemiddeld bedrijf nauwelijks tot niet goedkoper. Sterker, veel kredietverstrekkers verhoogden de variabele rente op doorlopend krediet.

Dat becijferde Money Magazine, dat overigens de marktleider in de landbouwsector, de Rabobank, buiten beschouwing liet. De rente die de Europese Centrale Bank berekent op leningen aan banken is in een half jaar tijd gedaald van 4 tot 2 procent. Lenen is voor banken zelf dus goedkoper geworden. Dat ze dit niet doorberekenen aan alle klanten kan komen door de hogere risico’s die banken waarnemen bij vooral consumptieve kredieten.

De onzekerheid heeft gevolgen voor de wisselkoersen. De dollar verhardde ondertussen en is na een korte periode van verzwakking terug op het niveau van begin december, rond de 1,29 dollar. Eind december was een euro nog 1,40 dollar waard. De aankomende Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, heeft volgens financieel persbureau Bloomberg verklaard dat een sterke Amerikaanse dollar in het belang is van de Verenigde Staten. Of zijn beleid daarop gericht zal zijn, is vooralsnog onduidelijk, maar een dalende dollarkoers kan mogelijk niet worden vermeden wanneer het onlangs gepresenteerde stimuleringsplan van de nieuwe president Barack Obama ook daadwerkelijk zal worden uitgevoerd.

Het Britse pond daalde weer, nadat in de afgelopen weken nog sprake was van een opleving. De slotkoers van vorige week was 0,89 pond voor een euro, tegen 0,94 afgelopen donderdag. Of het pond verder zakt, hangt in belangrijke mate af van het rentebesluit dat de Bank of England op 5 februari neemt.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    arie Noordam

    mag ik het misdadig noemen de overheid pompt miljarden in de banken om die de gelegenheid te geven dat geld weer uit te lenen om zo de economie te stimuleren, dat ze daar dan een verschil in rente tarieven hanteren tussen risicovolle en zekere leningen is ok
    wij hebben echter zekerheid die vele malen groter is dan de lening en ook daar zakt de rente nauwelijks. waarschijnlijk wordt het overheidsgeld alleen gebruikt om hun stommiteiten te verbloemen en managers te betalen
    van mijn part hadden ze iedere bank die het niet redt failliet laten gaan. alle managers persoonlijk aansprakelijk stellen en uitwringen en dan opnieuw beginnen

Of registreer je om te kunnen reageren.