Home

Achtergrond

Gedaalde olieprijs leidt tot lagere inflatie

De prijs van voedingsmiddelen lag in december 4,7 procent hoger dan een jaar eerder.

Ten opzichte van november steeg het prijsniveau met 0,4 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De prijsstijging ten opzichte van november was vooral te danken aan snel gestegen prijzen in de categorie groenten en aardappelen. De prijs van melk, kaas en eieren daalde juist licht terwijl andere voedingsmiddelen nauwelijks in prijs veranderden.

Ten opzichte van een jaar lag in december het prijsniveau van vlees 5,6 procent hoger. De prijs van suiker, zoetwaren en ijs steeg met 6 procent. De prijs van fruit steeg met 5,1 procent. De prijs van groenten en aardappelen en brood en graanproducten stegen 4,1 procent in prijs.

De totale Nederlandse inflatie is in december 0,4 procent gedaald tot 1,9 procent. Dit is binnen de norm van De Nederlandsche Bank (2 procent). De daling is vooral het gevolg van goedkopere olie. De olieprijs staat in Londen momenteel op ongeveer 50 dollar per vat, tegen bijna het drievoudige halverwege vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.