Home

Achtergrond

Gazprom wil Europese hulp bij doorvoer gas

Rusland wil de gasstroom richting Europa weer op gang brengen door een consortium van Europese gasmaatschappijen bijeen te brengen, die bereid zijn de risico's van de doorvoer via Oekraïne met Moskou te delen.

Dat meldde een woordvoerster van de Russische premier Vladimir Poetin. Poetin is in Berlijn voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Russische premier praat ook met een aantal Europese energiemaatschappijen die hij bij het Russische idee wil betrekken. Een woordvoerder van het Russische gasbedrijf Gazprom liet vandaag weten dat onder meer het Italiaanse Eni, het Franse GDF Suez en het Duitse EON Ruhrgas al hebben toegezegd deel te nemen. Ook het Nederlandse GasTerra en enkele andere maatschappijen zijn voor de gesprekken uitgenodigd.

De Europese bedrijven zouden zogenoemd 'technisch gas' van Gazprom moeten kopen. Dat is gas dat niet naar consumenten wordt getransporteerd, maar nodig is om het leidingensysteem op gang te houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.