Home

Achtergrond 572 x bekeken

'Gasverbruik in kas kan helft lager'

Nederlandse tuinders kunnen in hun kassen dezelfde productie halen met de helft minder gas.

Dat blijkt uit een studie van onder meer de Wageningen Universiteit. Afgelopen week is een praktijktest begonnen om te bekijken of deze theoretische besparing ook echt haalbaar is. Dat meldde de Wageningen Universiteit vandaag.

Onderzoeksleider Eric Poot spreekt van het nieuwe telen; evenveel kasgroenten, bloemen en potplanten produceren met een halvering van het energiegebruik. Veel tuinders hebben al een scherm onder het dak om warmte vast te houden, maar Poot adviseert twee schermen. Als het koud is, kunnen de schermen dicht en verdwijnt minder warmte via het dak.

Verder kunnen tuinders het kasklimaat beter afstemmen op het buitenklimaat. "Op een bewolkte dag moet de tuinder niet extra gaan stoken of meer koolstofdioxide willen, want er is toch weinig licht voor de planten om te groeien'', zegt Poot.

Ook kunnen tuinders op een ander moment met de teelt beginnen. Nu starten veel tuinders de tomatenteelt in december, als het donker en koud is. Zij kunnen veel energie besparen door een maand later te beginnen. Dat gaat nauwelijks ten koste van de opbrengst. De praktijktest is eind dit jaar afgerond. De onderzoekers telen tomaten en komkommer en doen proeven met snijbloemen en potplanten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.